Nederlanders boeken het liefst een zonvakantie

Juist nadat het een tijdje niet zo vanzelfsprekend is geweest, hebben veel Nederlanders weer gemerkt hoe fijn zij het vinden om op vakantie te gaan. Het is nog steeds de bekende zonvakantie die het meest geboekt wordt, en die het meest populair is onder de meeste Nederlanders.

Door

Dat blijkt uit onderzoek van Interhome onder een representatieve groep vakantiegangers, mannen en vrouwen van 18 t/m 70 jaar die affiniteit hebben met reizen. Met de uitkomsten van het onderzoek wil Interhome meer inzicht krijgen in het vakantie- en reisgedrag van de consument.

Het liefst naar de zon of een stad

De favoriete vakantie van veel Nederlanders is een zomervakantie: maar liefst 44% geeft hier de voorkeur aan. De stedentrip is echter flink in opkomst, en is inmiddels al voor 20% van de respondenten de favoriete manier om de vakantie door te brengen. Met name jongvolwassenen kiezen hier steeds vaker voor.

Vakantiehuisjes in opkomst

Een hotel is nog steeds het meest populair om in te verblijven, en dan opvallend vaak onder respondenten afkomstig uit de drie grote randsteden van het land: 43% van de Randstedelingen geeft aan het liefst in een hotel te verblijven. Ook een vakantiehuisje huren op een resort of helemaal vrijstaand in een dorp of stad is populair (circa 20%).

We gaan het liefst met onze partner op vakantie (40%), maar ook een vakantie met het hele gezin is populair: ruim 30% van de respondenten geeft hier de voorkeur aan. De schoonfamilie laten we liever thuis, slechts 1% van de mensen gaat daar graag mee op vakantie.

We zoeken online naar inspiratie

Voor velen ligt de voorpret van de vakantie in het boeken van de accommodatie. We houden van veel keuze, daarom oriënteren en boeken we het liefst via overkoepelende sites met een ruim aanbod (38%). Maar ook boeken op de site van de accommodatie zelf gebeurt vaak. Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 jaar laat zich vooral leiden door online reviews of social media-berichten bij het boeken van een accommodatie.

Vrouwen ruimen op

Alhoewel de meeste mensen het fijn vinden om bij aankomt op de vakantiebestemming de koffers uit te pakken en de boel op orde te maken, iets wat vrouwen vaker belangrijk vinden dan mannen, geeft 44% van de respondenten aan net zo makkelijk de hele vakantie uit de koffer te leven. Met name jongeren hebben hier weinig problemen mee.

Waar we vaak wel problemen mee blijken te hebben, is ontspannen. Bijna 20% van de mensen heeft minstens een paar dagen nodig om in relax-stand te komen. Een kwart komt wel direct tot rust wanneer ze op bestemming zijn aangekomen, maar bij 5% lukt het helemaal niet te ontspannen tijdens de vakantie. Bij jongvolwassenen loopt dat percentage zelfs op tot 10%.

Lekker uit eten

Maar wat dóen we nu eigenlijk het liefst op vakantie? We vinden het bijna allemaal belangrijk dat er om en nabij de accommodatie iets te doen is. Wat we het liefst doen? Met ruim 70% staat uit eten gaan op de eerste plek. Daarna volgt wandelen (45%), en op de derde plaats komt naar het strand gaan (41%). Tot slot een opvallende uitkomst: niet alleen vrouwen, maar vooral mannen laten zich op vakantie graag trakteren op een dagje wellness.

Standaardportret
Bekijk meer van