Met deze tips kun je onderzoeken of informatie op internet klopt
Als je er eens goed over nadenkt, dan besef je al snel dat het nieuws een bijzonder fenomeen is. Er is namelijk gigantisch veel nieuws in de wereld, maar toch wordt specifiek nieuws eruit gefilterd en als belangrijk gezien. Hoe belangwekkend nieuws is, is van verschillende factoren afhankelijk. Regionaal nieuws is vooral relevant voor de mensen in de omgeving. Landelijk nieuws voor de mensen die in een specifiek land wonen en het echte wereldnieuws komt internationaal naar voren en wordt in vrijwel elk land besproken. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezingen in Amerika.
Doorgaans geldt: hoe relevanter nieuws is, hoe groter de kans dat niet alle informatie over het onderwerp klopt. Er kunnen dan namelijk verschillende belangen zijn of mensen willen online gewoon extra clicks genereren. In dit chaotische internettijdperk is het lastig om te controleren of je met echt of nepnieuws te maken hebt. Maar gelukkig kun je veel nieuws filteren met een kritische houding. We voorzien je in dit artikel van enkele relevante tips.
Bronnen controleren
Het ligt misschien wat voor de hand, maar toch is het controleren van de bronnen wel het eerste wat je moet doen. In deze tijd kan nieuws er zeer betrouwbaar uitzien, terwijl er eigenlijk helemaal niets van waar is. Lees daarom altijd onder het artikel waar de informatie vandaan komt.
Kun je de informatie nergens achterhalen of zijn er geen bronnen vermeld? Dan is dat op zijn minst al een rode vlag. Overigens zijn er ook speciale gidsen die je kunt gebruiken voor het onderzoeken van nepnieuws bij belangwekkende onderwerpen, zoals de Amerikaanse verkiezingen. Volgens ExpressVPN is dat namelijk best pittig en daarom hebben ze een zeer uitgebreide gids gemaakt.
Wat zijn de bedoelingen van de schrijver?
Als tweede is het relevant om te achterhalen wat de precieze bedoeling van een schrijver is. Gelukkig kun je in dit internettijdperk snel en gemakkelijk onderzoeken wie de schrijver van een stuk is en ook wat zijn of haar achtergrond is.
Lees je bijvoorbeeld een stuk van iemand die zeer kritisch is tegenover de verhoging van accijnzen op sigaretten en werkt die persoon voor de tabaksindustrie? Dan wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat letterlijk alle informatie onwaar is, maar dan is het wel relevant om er extra kritisch naar te kijken. Uiteraard is dit een simpel voorbeeld, want in de praktijk ligt het doorgaans wat genuanceerder.
Feiten controleren
Controleren of de feiten kloppen is best leuk werk, want je voelt je dan even een detective. Als er ergens een bepaalde bewering wordt gedaan, dan is het belangrijk om te onderzoeken of die informatie ook op websites met autoriteit staan.
Denk bijvoorbeeld aan overheidswebsites of de website van de Belastingdienst. Maar ook gerenommeerde nieuwskanalen kun je over het algemeen wel vertrouwen. Daarnaast zijn er ook nog speciale instanties en journalisten die feiten checken met een heel team.
Conclusie
In een tijd met sociale media, nepnieuws en geavanceerde tools zoals deepfake is het lastig om echt en nepnieuws van elkaar te onderscheiden. Hopelijk heb je daarom iets aan de tips uit dit artikel.