Maar liefst een op de zeven Nederlanders bezit cryptomunten

Steeds meer Nederlanders lijken in cryptomunten te investeren.

Door

Volgens onderzoek van Multiscope, een Nederlandse specialist op het gebied van online marktonderzoek, heeft een op de zeven volwassen Nederlanders intussen cryptomunten als Bitcoin in zijn bezit. Dit komt overeen met 1,9 miljoen cryptobezitters in Nederland of 14% van alle Nederlanders. Bij de vorige meting in 2018 waren dat er nog ruim een miljoen minder. Vorig jaar had de AFM het nog over 1,2 miljoen Nederlanders.

Vooral mannelijke investeerders

Het onderzoeksbureau onderzocht niet alleen hoeveel Nederlanders cryptomunten bezitten, maar bracht ook het profiel van de cryptobezitter in kaart. Daaruit blijkt dat ongeveer 70% van de Nederlandse cryptobezitters mannelijk is. Het gaat vooral om jonge mannen, tussen 18 en 34 jaar, die hbo- of wo-opgeleid zijn. De meeste cryptobezitters hebben een bruto-inkomen tussen 3500 en 5500 euro per maand.

Financiering met de betaalrekening

Het financieren van de cryptomunten doet men voornamelijk met geld van de eigen betaalrekening (63%), maar soms ook met geld van de spaarrekening (41%). Slechts 2% financiert de crypto-investering met geleend geld. In cryptomunten investeren met geleend geld is uiterst risicovol. Opvallend is dat vrouwen, net als 35- tot 49-jarigen, vaker geld van hun spaarrekening gebruiken om een crypto-investering te financieren.

Bitcoin is veruit de populairste cryptomunt

Van alle cryptomunten waarin wordt geïnvesteerd, is Bitcoin met voorsprong de populairste. Ongeveer 9% van alle volwassen Nederlanders (1,2 miljoen Nederlanders) bezit de cryptomunt Bitcoin. Bitcoin is veruit de bekendste cryptomunt en is de munt waar het aanvankelijk mee begon. Het was de eerste gedecentraliseerde, digitale munt en het werd ontwikkeld als een betaalmunt. Hoewel er steeds meer locaties zijn waar er daadwerkelijk met de cryptomunt kan worden betaald, blijft het in de praktijk vooral een beleggingsmunt. Er zijn talloze platforms die het mogelijk maken om in Bitcoin te investeren, zoals BLOX, bitcoin prime en BTC Direct.

Duidelijke interesse in smart contracts

Vervolgens zijn ook Ether (6% van alle Nederlanders) en Cardano (5%) twee populaire keuzes. Ethereum is een miningnetwerk en opensourceplatform. Het gebruikt de Ether als betaaleenheid. Ethereum wordt vaak gebruikt voor smart contracts, slimme contracten die automatisch worden uitgevoerd als er aan de voorwaarden van het contract is voldaan. Ook Cardano is een blockchain die wordt gebruikt voor het draaien van slimme contracten. Het is opgericht door een medeoprichter van Ethereum. In de praktijk kunnen slimme contracten die in Solidity voor de Ethereum Virtual Machine zijn gemaakt ook eenvoudig op de Cardano Virtual Machine draaien. Zowel voor Ethereum als voor Cardano geldt dat er heel specifieke toepassingen aan verbonden zijn.

Ook Dogecoin en Ripple zijn populaire keuzes

De top vijf met de populairste cryptomunten in Nederland wordt afgesloten door Ripple (3% van alle Nederlanders) en Dogecoin (eveneens 3%). Ripple is als betaalprotocol ontworpen en gaat niet de strijd aan met de klassieke financiële instellingen, maar biedt deze instellingen net hulpmiddelen. Zo moet Ripple ervoor zorgen dat financiële instellingen gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren. Het breekt als het ware de gesloten financiële netwerken van grootbanken en betaalkaarten open. Dogecoin is ten slotte begonnen als een parodie, maar kende toch een mooie groei. Het werd onder andere opgehemeld door Elon Musk die er gretig in investeerde en over de munt tweette.

Standaardportret
Bekijk meer van