Leven met een voedselallergie zorgt voor veel hindernissen

Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen dan kan dat je leven flink beïnvloeden. Steeds moeten opletten wat je eet, altijd in discussie gaan met het personeel in restaurants voordat je je bestelling kunt doorgeven. Sommige mensen vinden dit zo bezwaarlijk dat hun sociale leven er ernstig onder lijdt. Gelukkig zijn er vandaag de dag veel producten in de handel die mensen met een intolerantie veilig kunnen gebruiken. Het aanbod aan gluten- en lactosevrije producten groeit nog altijd. Daarnaast houden steeds meer restaurants rekening met gasten die een pinda- en notenallergie hebben. Ook vliegmaatschappijen bieden vaak maaltijden aan op vluchten die zijn aangepast aan allergieën van reizigers.

Door

Af en toe genieten van een ‘normale’ maaltijd

Wanneer je een voedselallergie hebt voor lactose of gluten dan zijn er vandaag de dag capsules verkrijgbaar die je kunt innemen om de allergische reactie te voorkomen. Je kunt deze capsules zonder recept van de huisarts of een specialist online bestellen bij Intoleran.com. Op de website vind je ook veel informatie over allergieën en welke voedingsmiddelen een risico kunnen vormen als je ergens allergisch voor bent. Door een capsule in te nemen kun je in het restaurant waar je met vrienden eet gewoon genieten van een toetje met een melkproduct zoals slagroom of yoghurt zonder dat je daar later op de avond de tol voor betaalt. Let er wel op dat je de capsule op tijd inneemt zodat je zeker weet dat je geen problemen zult krijgen.

Waarom reageert een lichaam verkeerd op bepaalde voeding?

Een allergische reactie kan zeer heftig zijn. Bij lactose intolerantie kan de patiënt worden geconfronteerd met zeer hevige buikpijn en diarree. Het lichaam probeert de ‘verkeerde’ stoffen zo snel mogelijk af te voeren. Een pinda- en notenallergie kan zelfs leiden tot een shock waarbij de patiënt het bewustzijn verliest. Het is dan belangrijk om snel te handelen met adrenaline, een middel dat deze patiënten vaak bij zich dragen in een zogenaamde epipen. Hiermee kan de ergste allergische reactie worden onderdrukt totdat er medische hulp kan worden geboden. Het is voor patiënten belangrijk dat zij weten wat er kan gebeuren bij een allergische reactie. De vraag wat is histamine en wat gebeurt er als ik iets binnenkrijg waar ik allergisch voor ben moet voor hen altijd duidelijk zijn.

Worden alleen kinderen allergisch?

Een allergie voor koemelk (lactose) wordt soms al duidelijk als een baby de fles krijgt. Maar het kan ook zeker gebeuren dat een kind of volwassene pas op latere leeftijd problemen krijgt met bepaalde voedingsstoffen. Het kan dus gebeuren dat je pas op latere leeftijd intolerant wordt voor gluten of lactose. De reactie die je lichaam geeft kan wisselend zijn. Sommige mensen hebben niet zoveel last van hun allergie, maar er zijn er ook die flink ziek worden. Zeker op vakantie of tijdens een vliegreis kan dat heel vervelend zijn. Juist dan kan het dus prettig zijn om capsules te gebruiken die je voedselallergie kunnen onderdrukken.

Standaardportret
Bekijk meer van