Kom binnen in Huis De Quack: al 100 jaar eigenzinnig

Verbouwen en uitbouwen is van alle tijden. Dat geldt zeker voor Huis De Quack in de Haagse Zeeheldenbuurt. Huis De Quack, één van de eerste rijtjeshuizen van ons land, is met recht een huis in metamorfose.

Door

Architectonisch hoogstandje

Architect en “sierkunstenaar” Jan de Quack, kocht het chique ‘rijtjeshuis’ uit 1879 aan de Elandstraat rond 1900, en hij verbouwde het ingrijpend. De Quack vond praktische en geniale oplossingen waarmee hij eigentijdse trends en ideeën van de rijkere middenklasse toepaste in zijn eigen huis. Hij combineerde hierbij verschillende architectonische stijlen, wat het huis nog meer bijzonder maakt.

Hoogwaardig interieur; bijzonder exterieur

De uitbreidingen en versieringen die Jan de Quack toevoegde zijn prominent zichtbaar. Aan de voorgevel van de woning vind je een rijkversierde erker. De voorkamer, een kamer-en-suite, is versierd met bladgoud, en heeft een prachtige schouw. In de achterkamer vind je de eetkamer van het gezin met een ingenieus etensliftje, waarmee de maaltijd direct vanuit de ondergelegen keuken naar boven kon worden getakeld.

Huis De Quack

Foto: Arjan Bronkhorst

De vestibule heeft mooie terrazzo vloeren en marmerimitaties, en een voor die tijd uniek waterfonteintje. De trap en deuren zijn versierd met fraaie houtimitaties, en op de begane grond bevindt zich een voor die tijd hypermoderne badkamer met ligbad.


Foto’s: Arjen Veldt

Ook de achterzijde van het huis is een blikvanger! Geïnspireerd door een bezoek aan de Eiffeltoren tijdens de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs, breidde De Quack het huis uit met een bijzondere traptoren, waarmee alle drie de etages te bereiken zijn. De achtergevel heeft zo een opvallende ‘industrial look’.


Foto’s: Arjen Veldt

Unieke ervaring

In Huis De Quack beleef je hoe rijke Hagenaren in het begin van de twintigste eeuw woonden en leefden. Uniek is dat je alles mag aanraken. Je waant je echt op bezoek bij Jan de Quack en zijn gezin in 1900. Je mag op de stoelen zitten en de kasten en deuren openen. Neem plaats in de salon en drink een kopje thee op de chaisse longue en geniet vanuit de erker van het uitzicht op de Elandstraat. Probeer het etensliftje in de eetkamer, luister naar de verhalen in de audiotour, of ga heerlijk even in het zonnetje zitten in de diepe stadstuin. Voel je vooral thuis!

Foto: Arjan Bronkhorst

Openingstijden

Huis De Quack is gelegen aan de Elandstraat 12, en geopend op dinsdag t/m donderdag van 11-17 uur. Ook in het eerste weekend van elke maand is het huis geopend op vrijdag t/m zondag van 11-17 uur. Reserveer je tickets via museumhuizen.nl/huis-de-quack.

Monument en Bed

Wil je langer blijven? Je kunt Huis De Quack ook boeken als Monument en Bed. Een heerlijk monumentaal vakantiehuis voor 1-6 personen in hartje stad.

Huis De Quack

 Foto: Arjan Bronkhorst

Standaardportret
Bekijk meer van