Is kunst voor jou te duur? De oplossing lees je hier

Kunst in huis is in trek bij veel mensen. Dat is ook niet zo verbazend, want kunst heeft veel voordelen: het is veelzijdig, het is een leuke manier om je huis aan te kleden, het is mooi om naar te kijken én het is een goede investering. Kunst kopen daarentegen heeft een groot nadeel en dat is het prijskaartje: voor veel mensen is het onbetaalbaar om te investeren in mooie en goede kunst.

Door

Toch hoeft dat niet meteen te betekenen dat mensen met een kleine portemonnee zich geen kunst kunnen veroorloven. Precies voor deze situatie kan kunstuitleen een uitkomst bieden.

Kunstuitleen

Kunstuitleen houdt in dat je een kunstwerk huurt tegen een vast bedrag per maand. Hoeveel je betaalt voor het huren van kunst, is afhankelijk van je eigen situatie, je budget en je behoefte. Op veel plekken, zoals bij kunstuitleen Abraham Art, kun je bijvoorbeeld al een kunstwerk huren voor 20 euro per maand, maar als je veel te besteden hebt, of meerdere kunstwerken wilt huren, kan dit bedrag oplopen tot duizenden euro’s. Zo is er voor ieder budget wel een kunstwerk te vinden.

Kunst is niet alleen mooi in huis, maar het is ook een goede investering. Als je een kunstwerk koopt investeer je vanzelfsprekend, bij kunst huren lijkt dat op het eerste gezicht wat anders. Toch is kunst huren ook een goede investering. Dat komt vooral doordat je, als je huurt, de mogelijkheid krijgt om het kunstwerk later te kopen. Daarnaast bouw je elke maand dat je kunst huurt een tegoed op. Dat bedrag krijg je dan in mindering als je besluit het kunstwerk uiteindelijk aan te kopen.

Mogelijkheden

Als je voor jezelf hebt afgewogen of kunst huren wat voor jou is, kun je gaan zoeken naar een kunstuitleen waar je je kunst kan huren. Veel galerijen bieden kunstuitleen aan, dus je zou kunnen informeren naar de mogelijkheden bij een galerie bij jou in de buurt. Ook zijn er een aantal online kunstgalerijen, zoals bijvoorbeeld Abraham Art. Zij verzenden hun kunst door heel Nederland. Daarnaast bieden ze kunstadvies aan huis aan: je selecteert vooraf een aantal schilderijen die ze dan kosteloos komen brengen en ophangen, zodat jij kunt beoordelen of het kunstwerk bij je inrichting past.

Een perfecte oplossing

Als je weinig te besteden hebt en toch graag kunst in je huis wilt, kan kunstuitleen de perfecte oplossing zijn voor jou. Het is niet alleen voordeliger dan kunst kopen, je hebt ook meer vrijheid. Zo kun je de huur vaak per maand opzeggen, zodat je er niet aan vast zit als je het kunstwerk toch niet mooi vindt, of als het financieel plots tegen zit. Daarnaast biedt kunstuitleen een veelzijdigheid die het kopen van kunst niet heeft. Als je een kunstwerk huurt en je vindt het niet mooi meer of je wil toch iets anders, dan kun je zonder te veel kosten een ander kunstwerk huren, terwijl nog een kunstwerk aankopen voor veel mensen geen optie is.

Standaardportret
Bekijk meer van