Is het veilig om de wifi van een hotel te gebruiken met een VPN?

Als je niet bereid bent om dit hele artikel te lezen, zal ik je meteen vertellen dat het gebruik van openbare wifi nooit helemaal veilig is. Je kunt er dus altijd het beste voor kiezen om jezelf te beveiligen met het gebruik van een VPN.

Door

Het maakt niet uit of je in een café bent, in de trein zit of de wifi van een hotel gebruikt, een VPN is altijd nodig. Lees verder als je wil weten waarom.

Wat doet een VPN verbinding?

Wanneer je een VPN gebruikt, verbind je met een VPN server op een locatie van jouw keuze. Al jouw internetverkeer wordt vervolgens verlseuteld en omgeleid via deze server. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk dat al jouw dataverkeer alleen te begrijpen is door jouw apparaat en het apparaat waar het naartoe gaat.

Op vakantie zal je bijvoorbeeld regelmatig even de app van je bank gebruiken om je saldo te checken. De openbare wifi die in een hotel wordt aangeboden, is voor iedereen toegankelijk. Iemand met de verkeerde bedoelingen, zou dan via deze verbinding toegang kunnen krijgen tot je betaalgegevens.

Door een VPN te gebruiken zorg je ervoor dat jouw gegevens alleen beschikbaar zijn voor jezelf en voor je bank. Hackers die de stroom proberen te onderbreken en je informatie onderscheppen, zullen in zo’n geval een onleesbaar bericht te zien krijgen.

Slimme hackers maken namelijk vaak in de buurt van hotels en andere toeristische hotspots een openbaar wifinetwerk aan. Jij denkt dan dat dit wordt aangeboden door het hotel, maar zonder dat je het doorhebt verbind je je telefoon of computer direct met de hacker zelf. Gebruik dus niet alleen een VPN op je laptop, maar zeker ook op je telefoon.

Bijkomend voordeel van een VPN in een hotel

Het is je misschien wel eens opgevallen dat het vanuit het buitenland niet altijd mogelijk is om je favoriete series en films te kijken via Nederlandse aanbieders zoals Videoland en NPO. Zij hebben namelijk niet de rechten om hun content buiten de Nederlandse grenzen uit te zenden. Als een website of app detecteert dat jij je niet in het toegestane gebied bevindt, wordt je toegang meteen geblokkeerd.

Met een VPN kun je verbinding maken met een server op een andere locatie. Stel bijvoorbeeld dat je in Spanje zit, maar toch de nieuwste aflevering van Mocro Maffia wil kijken. Verbind dan je VPN met een server die zich in Nederland bevindt. De tracker van de website zal dan worden omgeleid naar een server in Nederland, daardoor denken dat jij op de juiste locatie bent en je toegang niet langer blokkeren.

Tot slot

Tijdens je vakantie wil je natuurlijk zo veel mogelijk ontspannen en niet bezig zijn met hackers die het op jouw persoonlijke informatie voorzien hebben. Doe jezelf daarom een plezier en zorg er van tevoren voor dat je alles goed hebt uitgezocht. Een VPN is al beschikbaar vanaf een paar euro per maand en is heel gemakkelijk te installeren en gebruiken. Daarbij is een VPN echt niet alleen handig voor op vakantie, ook thuis moet je jezelf beveiligen tegen de verkeerde bedoelingen van een ander!

Standaardportret
Bekijk meer van