Hoe ga je het gesprek aan over de aanschaf van een traplift?

Een traplift heeft iemand vaak niet zomaar nodig. In sommige gevallen gaat het om een revalidatieproces, waardoor iemand tijdelijk niet zelfstandig de trap op en af kan lopen. Vaker zijn het echter senioren met mobiliteitsproblemen die behoefte hebben aan een traplift.

Door

Hoewel, ouderen zijn niet makkelijk om als het aankomt op ouderdomsklachten. Het gesprek over de aanschaf en installatie van een traplift loopt dan ook vaak niet zoals verwacht. Hoe zorgt u ervoor dat u dit gesprek daarom wel liefdevol en succesvol kunt voeren?

Zonder acceptatie geen goed gesprek

Belangrijk voordat u het gesprek aangaat over het installeren, is om te weten of de senior in kwestie ervoor openstaat. Als uw ouder, familielid of vriend niet accepteert dat ondersteuning bij het traplopen noodzakelijk is, wordt het namelijk lastig om het probleem bespreekbaar te maken. Een traplift is echter geen beperking, maar een mogelijkheid en vergroot de autonomie van de senior. Bovendien is het een behapbare aanpassing in tegenstelling tot een verhuizing naar een verzorgingstehuis. Daarbij komt dat de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) het mogelijk maakt dat een groot deel van de aanschaf- en installatiekosten vergoed worden. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunt u een aanvraag doen voor de trapliftvergoeding via de gemeente.

Waarom de aanschaf van een traplift bespreekbaar maken?

De aanschaf vergroot de autonomie van ouderen en stelt hen in staat langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Het is dan ook van groot belang om het onderwerp van de traplift bespreekbaar te maken, als dit wensen zijn van de senior in kwestie. Bovendien is het belangrijk om te achterhalen waarom uw ouder of senior blokkeert. Mogelijk wil de senior wel, maar is hij of zij bang om aan te passen of weet hij of zij niet hoe dit aan te pakken. Door erover te praten en samen informatie in te winnen, wordt de aanschaf geen drempel meer. Ook kan het helpen eerst een traplift te huren om eens uit te proberen wat de voordelen ervan zijn.

Welke traplift past bij u?

Zodra jullie het gesprek gevoerd hebben over de aanschaf van een traplift, kan de zoektocht beginnen. Ga in gesprek met trapliftspecialisten, ga langs bij een leverancier van een traplift of win online informatie in over trapliften. Zo kunt u tot een weloverwogen keuze komen en kiest u voor een traplift met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien helpt het de voor- en nadelen voor het kopen en huren van een traplift tegen elkaar af te zetten, zodat u ook hierin een doordacht besluit kunt maken.

Standaardportret
Bekijk meer van