Hier moet je aan denken bij het oprichten van een bedrijf

Ben je van plan om de sprong in het diepe te wagen en ondernemer te worden? Dan zul je vast wel gemerkt hebben dat er veel verschillende dingen geregeld moeten worden. Misschien zie je inmiddels door de bomen het bos niet meer. In dit artikel gaan we je op weg helpen. We vertellen je namelijk over een aantal dingen waar je zeker aan moet denken bij het opzetten van een nieuw bedrijf. Lees dus snel verder!

Door

Rechtsvorm kiezen

Voor je een bedrijf kunt oprichten, is het belangrijk om een geschikte rechtsvorm te kiezen. De meest voorkomende rechtsvormen zijn:

Welke rechtsvorm je moet kiezen, hangt af van een aantal zaken. Zo maakt het allereerst uit met hoeveel mensen je het bedrijf wilt beginnen. Een eenmanszaak kan bijvoorbeeld maar een oprichter hebben, maar bij andere rechtsvormen kunnen dit er meer zijn.

Daarnaast moet je ook nadenken over aansprakelijkheid. Sommige rechtsvormen kunnen je privévermogen beschermen tegen aansprakelijkheid, bijvoorbeeld bij de besloten vennootschap, maar andere rechtsvormen niet (onder andere de eenmanszaak).

Ook zijn bepaalde rechtsvormen handiger als je met investeerders wilt samenwerken. Zo kun je met een eenmanszaak wel geld lenen, maar geen aandelen verkopen aan investeerders.

Inschrijven

Als je een rechtsvorm hebt gekozen voor je nieuw op te richten bedrijf, dan is het tijd om het bedrijf in te gaan schrijven. Bij sommige rechtsvormen kun je hiervoor zelf langs bij de Kamer van Koophandel, waar een medewerker je op afspraak inschrijft in het handelsregister. Voor andere rechtsvormen zul je langs een notaris moeten. Een eenmanszaak kun je bijvoorbeeld snel laten inschrijven op het kantoor van de KvK, maar voor een besloten vennootschap zul je een notaris moeten bezoeken.

Rekening openen

Als de inschrijving van het bedrijf rond is, dan heb je al een aantal stappen achter de rug. Toch zijn er nog wel wat dingen die geregeld moeten worden. Zo wordt het bijvoorbeeld aangeraden om een zakelijke bankrekening te openen. Dat staat professioneler als je klanten geld over laat maken naar je rekening. Bovendien kun je de toegang tot de rekening delen met een eventuele compagnon. Ook maakt een zakelijke rekening het bijhouden van de administratie een stukje makkelijker.

Administratie opzetten

Als ondernemer word je door de Belastingdienst verplicht om een administratie bij te houden. Bovendien moet je die 7 jaar lang bewaren. Het is daarom slim om te kiezen voor goede administratie software, of te overwegen om een boekhouder in te schakelen.

Het is belangrijk om de administratie overzichtelijk te houden en regelmatig bij te werken. Zo weet je op elk moment hoe je bedrijf ervoor staat. Zeker als je je bedrijf verkopen wil in de toekomst, is het heel belangrijk om een goede administratie te kunnen laten zien. Zo weten potentiële kopers beter hoe je bedrijf ervoor staat en wat ze ervoor kunnen betalen.

Standaardportret
Bekijk meer van