Het starten van een eigen webshop

Voel je dat je een ondernemer bent en wil je een online verkoopsite lanceren, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Door

Eventueel kun je je producten verkopen op Amazon, het is echter ook mogelijk om je eigen webshop te starten! Volg deze stappen om zo goed mogelijk te beginnen…

Een eigen webshop beginnen met deze tips

Vind je leveranciers

Maak je geen zorgen, het vinden van leveranciers is niet de moeilijkste taak. Wel is het bij een eigen webshop beginnen belangrijk. Het zal vooral tijd en geduld vergen. Tegenwoordig heb je met internet toegang tot alle contacten die je nodig hebt met een paar klikken en kun je eenvoudig een lijst met leveranciers verkrijgen waarmee je contact kunt opnemen. Dit is ook mogelijk bij verkopen via Bol!

Maak je site

Voor de technische ontwikkeling van je webshop zijn er twee mogelijkheden: zelf de website maken of laten doen door professionals. Budgetten zijn vaak erg krap bij een webshop starten en het inhuren van professionals kan erg duur zijn. Gelukkig zijn er een aantal platforms waarmee je eenvoudig en tegen lage kosten een online winkel kunt bouwen. De volgende platforms bieden kant-en-klare sjablonen voor online winkels, inclusief voorraadbeheer en betalingssystemen:

  • Wix
  • Shopify
  • Woocommerce

Bepaal je merk en domeinnaam

Nadat je het product of de producten die je wilt verkopen heeft gekozen, moet je de juiste naam  voor je bedrijf vinden. Dit is ook een belangrijke stap bij een eigen webwinkel beginnen. Nadat je je naam heeft gevalideerd en voordat je deze registreert en beschermt, moet je controleren of de naam en de domeinnaam beschikbaar zijn.

Zorg voor de logistiek

Wat gebeurt er logistiek gezien in de praktijk als je website online staat en je eerste bestellingen binnenkomen? Het is essentieel om te begrijpen dat een belangrijk aspect van het beheer van een e-commercesite is ervoor te zorgen dat de logistiek goed georganiseerd is (voorraadbeheer, leveringen en retouren). Om ervoor te zorgen dat de organisatie optimaal is, moet je de route visualiseren die het product aflegt vanaf de aankomst in je voorraad tot aan de eindklant. Waar wordt het opgeslagen? Hoe wordt het geleverd? Hoe worden retouren beheerd? Maak een lijst van al deze aspecten en definieer duidelijk de te implementeren procedures.

Regel geweldige klantenservice

Klantenservice is een van de grootste uitdagingen van e-commerce. Als klanten voor hun scherm zitten, is er te weinig persoonlijk contact en worden ze veeleisender. Creëer een hechte en vertrouwensrelatie door hen te ondersteunen tijdens hun aankoopervaring en daarna.

Een marketplace als extra verkoopkanaal

Bij je eigen webshop beginnen hoef je niet beslist je producten te verkopen op je eigen webshop. Bij een webshop starten is het namelijk mogelijk om ook een samenwerking aan te gaan met een marketplace. Amazon is hier absoluut een goed voorbeeld van, echter kan dit ook op Bol, zoals we eerder al noemden in dit artikel. Op zo’n online marketplace kun je je producten verkopen en hierdoor nog meer omzet draaien in de meeste gevallen!

Standaardportret
Bekijk meer van