Gezonde werknemers met een ergonomische werkomgeving

We brengen een groot gedeelte van ons leven door op het werk. En dat is niet altijd even gezond. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat te veel zitten ontzettend slecht voor ons is en de levensverwachting korter maakt. Het is daarom heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een kantoorruimte zoekt of creëert waar de werkomgeving zo is ingericht dat je werknemers ergonomisch aan de slag zijn en uitgedaagd worden om gezondere gewoontes aan te leren. Maar waar moet je dan precies aan denken?

Door

Lekker zitten én staan

Een goede ergonomische werkplek begint natuurlijk bij je bureau. Iemand die een kantoorruimte zoekt welke al volledig ergonomisch ingericht is, maar als je dit zelf moet regelen is het van belang dat je ervoor zorgt dat je werknemers verstelbare bureaus hebben en ook stoelen die op alle mogelijke manieren aan te passen zijn. Alles moet op de juiste hoogte worden gezet, afgestemd op de individuele werknemer. Om er zeker van te zijn dat dit allemaal klopt kun je een specialist inhuren die daarbij helpt. Het beste is een bureau waarbij je zowel zittend als staand kunt werken.

Herrie op kantoor

Vooral in enorme kantoortuinen waar alles open is, kan het een grote bron van irritatie zijn; luidruchtige collega’s en een slechte akoestiek. Door ervoor te zorgen dat je kantoor beschikt over afgesloten ruimtes, waar mensen bijvoorbeeld kunnen bellen, en een goede gedempte akoestiek, zorg je ervoor dat werknemers zich beter kunnen concentreren, minder frustratie ervaren en, logischerwijze, veel productiever zijn. Door in een open kantoorruimte planten, raambekleding en meubilair te plaatsen kun je de akoestiek al behoorlijk verbeteren. Maak daarnaast ook goede afspraken over radio- of muziekgebruik, en zorg ervoor dat werknemers de mogelijkheid hebben om een koptelefoon op te zetten wanneer zij zich niet op een andere manier kunnen afsluiten.

Alsof je buiten bent

Er is niks vervelender dan elke werkdag in een onaangenaam klimaat te moeten werken. Te koud, of te warm; droge ogen, hoofdpijn en zelfs ziekteverzuim kan het gevolg zijn als er sprake is van een slechte klimaatregeling. De enige manier om ervoor te zorgen dat het klimaat goed voor elkaar is, is door een klimaatspecialist in te schakelen die een systeem plaatst of aanpast. Toch kun je zelf ook dingen doen om het klimaat te verbeteren. Door bijvoorbeeld te zorgen voor veel groen op kantoor zorg je ervoor dat medewerkers minder stress ervaren en bovendien schonere lucht inademen. Een lekker groen kantoor oogt ook nog eens een stuk aantrekkelijker.

In beweging

De grootste boosdoener op ergonomisch gebied is het vele zitten van kantoorpersoneel. Gedeeltelijk is dat natuurlijk onvermijdelijk, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om je medewerkers te stimuleren om meer in beweging te komen. Zo kun je er kiezen voor om speciale fietsstoelen in gebruik te nemen, uitdagende kantooraccessoires te plaatsen zoals een tafeltennistafel, of een voetbaltafel. Maar ook een boksbal aan het plafond kan heel goed zijn om beweging te stimuleren, en even lekker stoom af te blazen.

Gezonde lunch

Je kunt je hele kantoor nog zo ergonomisch inrichten, als je daarnaast vervolgens tijdens de lunch altijd ongezonde snacks aanbiedt sla je de plank natuurlijk een beetje mis. Er is niks mis met een broodje bal op zijn tijd, maar door je werknemers gezonde opties te bieden draag je bij aan een betere gezondheid van je personeel en zorg je voor minder ziekteverzuim. Er zijn flink wat bedrijfjes waar je een fruitabonnement kunt afsluiten zodat je elke week voorzien bent van vers fruit, en hetzelfde geldt voor de catering van de lunch. Is het budget te klein voor een eigen kantine? Organiseer dan smoothie-dinsdag of maaltijdsalade-maandag, goed voor de gezondheid en de teamspirit.

Standaardportret
Bekijk meer van