Eenvoudig je maximale hypotheek berekenen

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Dan zijn er veel zaken die je moet regelen. Je moet natuurlijk nadenken over waar je wilt wonen en of je een huis of appartement wilt kopen. Ook is het een optie om zelf een huis te bouwen, met een groep mensen, bijvoorbeeld. Bovendien moet je je budget weten. De meeste mensen kunnen het bedrag niet in één keer betalen en zullen dus een hypotheek moeten afsluiten.

Door

Om te weten wat de waarde van je toekomstige huis is, kun je daarom he maximale hypotheek berekenen.

Hoe werkt een hypotheek?

Huizen zijn duur – en worden helaas alsmaar duurder. De meeste mensen hebben niet genoeg vermogen om het huis in één keer af te betalen en zullen dus geld moeten lenen. Dit doen ze door een hypotheek af te sluiten. Deze sluit je af bij de bank, waarbij je huis of appartement geldt als onderpand. Het huis of appartement is pas echt helemaal van jou als je alles hebt afbetaald. Dit kan maximaal dertig jaar duren.

Naast de hypotheek komen er nog kosten bij als aankoopkosten en kosten voor de notaris, de taxateur en de hypotheekadviseur. Let op: je mag maximaal de waarde van het huis of appartement lenen. De overige kosten moet je met je eigen vermogen betalen.

Bedrag per maand

Je betaalt elke maand een bepaald bedrag om af te lossen. De hoogte van dit bedrag hangt af van de waarde van het huis en de looptijd van de hypotheek. Bovendien betaal je elke maand nog rente bovenop dit bedrag.

Je kunt op twee verschillende manieren je hypotheek aflossen: annuïtair of lineair. Bij een annuïtaire hypotheek moet je in het begin meer rente betalen dan aflossing. De rest van de looptijd betaal je maandelijks ongeveer een gelijk bedrag. Als je kiest voor een lineaire variant, los je in het begin meer af dan bij een annuïtaire hypotheek. Gedurende de looptijd gaat het bedrag van de aflossing steeds verder omlaag.

Je mag de rente deels aftrekken van de belasting. Voor de aflossing geldt dit niet. Een annuïtaire hypotheek is daarom is het begin goedkoper dan een lineaire, en trekt daardoor starters aan.

Maximale hypotheek berekenen

Om te kunnen berekenen wat je maximale hypotheek mag bedragen, kun je gebruik maken van handige tools op websites van banken of verzekeraars, bijvoorbeeld. Je moet hierbij verschillende gegevens invullen. Je geboortedatum is van belang, net als je werksituatie. Heb je een vast contract, werk je als zzp’er of werk je niet? Vul bovendien je bruto jaarinkomen of inkomen als zzp’er in.

Wil je alleen of samen met je partner een huis of appartement kopen? Als je met je partner wilt kopen, dan moet je bovenstaande gegevens ook voor hem of haar invullen. Bij het kopen van een huis is het ook van belang hoeveel eigen geld je hebt en hoeveel je hiervan in je huis wilt stoppen. Selecteer bovendien de gewenste looptijd van de lening.

Aan de hand van deze informatie wordt de maximale hypotheek voor je berekend. Let op: als je serieuze plannen hebt om een huis te kopen, is het slim om contact op te nemen met een aankoopmakelaar, zeker als het om je eerste woning gaat. Lees meer over Frits voor een compleet beeld van de hypotheek die je kunt krijgen.

Standaardportret
Bekijk meer van