Een energiezuinige wasmachine kopen en andere betaalbare manieren om je woning ecovriendelijker te maken

Klimaatneutrale woningen, elektrisch rijden, iedereen wil het, weinigen kunnen het betalen. De meerderheid van de Tesla’s die je ziet rondrijden, zijn de gelukkigen met een firmawagen. De Nederlander is al tevreden als hij zijn dak kan renoveren met zonnepanelen erop maar daarbij ook nog eens hoogrendementsglas plaatsen, een warmtepomp en een zonneboiler installeren en de vloer isoleren, is voor de meesten financieel niet haalbaar of wenselijk. Nochtans weet iedereen dat investeren in energiezuinige woningen en apparaten winst oplevert op de lange termijn. Daarom gingen wij op zoek naar betaalbare investeringen die zichzelf terugbetalen over een lange periode

Door

Een wasmachine met A-label

Met een energiezuinige wasmachine kan je jaarlijks enkele tientallen euro’s besparen. Als je de machine vier keer per week laat draaien, verbruikt ze gemiddeld 60 euro per jaar aan elektriciteit en water. Als je weet dat je met een zuinige machine 0,13 euro per katoenwas betaalt en met de minst zuinige 0,50 euro betaalt, wordt het snel duidelijk dat je met een zuinige machine een mooi bedrag kan besparen. De levensduur van een wasmachine bedraagt 12 jaar. Dat maakt dus 780 euro verschil in totaal. Iets meer betalen voor een zuinige wasmachine is dus zeker het overwegen waard. Online kan je de verschillende types wasmachines vergelijken en de ervaringen lezen van andere gebruikers.

Besparen met een programmeerbare thermostaat

Een programmeerbare thermostaat verhoogt niet alleen je bankrekening maar ook je comfort. Deze thermostaat regelt de temperatuur van je woning volgens jouw wensen. Je kan hem zo instellen dat de verwarming aanspringt een uurtje voor je opstaat, zodat het lekker warm is in de badkamer, en uitschakelt van zodra je de deur uitgaat om te gaan werken tot een uurtje voor je thuiskomt. Zelfs als je terugkomt uit vakantie, hoef je met een programmeerbare thermostaat niet in een koud huis thuis te komen. Een slimme thermostaat die je met een app bedient en je verbruik monitort, kost tussen 200 en 400 euro, inclusief plaatsing. Bij correct gebruik kan je tot 180 euro per jaar op energiezuinige wijze besparen.

Zelf je ramen isoleren

Slecht isolerende ramen zijn grote energieverslinders. Je voelt de kilte erdoor komen in de winter, hoe hard je ook verwarmt, en de hitte in de zomer. Maar nieuwe ramen laten plaatsen is een zeer dure renovatie. Het kan een pak goedkoper door zelf de handen uit de mouwen te steken. Ga na of het raam goed afsluit door met het vlammetje van een aansteker langs de omtrek van het raam te gaan. Dooft het vlammetje, dan heb je een tochtplek gevonden. Maak het oppervlak daar schoon en dicht de opening met zelfklevende tochtstrips of siliconen.

Ramen die op het zuiden gericht zijn en te veel warmte doorlaten kan je uitrusten met verduisteringsfolie. Hou er wel rekening mee dat deze folie de lichtinval binnenshuis sterk vermindert. Een betere maar duurdere optie is buitenzonwering.

Een beperkt budget is geen excuus om niet te investeren in het energiezuinige maken van je woning. Neem steeds het energieverbruik van huishoudtoestellen als een wasmachine in overweging als je een nieuwe aankoopt en ga in de woning na hoe je deze met kleine ingrepen ecovriendelijker kan maken.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van