Door overwaarde is je huis in Den Haag een upgrade waard

Door de oververhitte huizenmarkt in Den Haag is het niet makkelijk om nog een geschikte woning te vinden. Doorstarters en senioren blijven dan ook het liefst in hun vertrouwde stek wonen. Door die strategie maken starters veel minder kans om hun eerste woning te betrekken.

Door

1 miljoen

En hoewel het demissionair kabinet voor de komende twintig jaar zo’n 1 miljoen nieuwe huizen in de steigers heeft staan, zijn die niet van vandaag op morgen klaar. Voor senioren en gezinnen die groter willen gaan wonen, en gebruik willen maken van de overwaarde van hun huidige woning, blijft er niets anders over om voorlopig te blijven wachten tot er weer nieuw aanbod komt. Ben je niet één van de beleggers met een pand op het Spui, Lange Poten of het Plein, dan blijft er niets anders over om eens naar je bestaande woning te kijken

Overwaarde

Wie al langer in het bezit van een huis is kan kijken of er iets met de overwaarde gedaan kan worden. Hiermee kan een huis verbouwd worden en effectiever ingericht. Bovendien kun je je thuiswerkplek ook eens een flink aanpakken zodat je hier nog geschikter kunt werken. Als het weekend is kun je al slenterend op je sandalen een lijstje maken wat er zoal aan je huidige woning verbeterd kan worden zodat je er weer een aantal jaren prettig in kunt wonen. Vaak voelt het na een grote verbouwing namelijk weer als nieuw.

Upgrade

Met een lijst van verbeteringen op papier kun je een calculatie maken wat zo’n verbouwing in totaal gaat kosten. Hoe vooral rekening met de stijgende materiaalkosten van tegenwoordig en bedenk ook meteen hoe handig jezelf bent. Een deel van het werk zal een aannemer moeten doen en wil je het echt top hebben dan schakel je een interieurarchitect in. Maar hoe je het ook wend of keert hou er rekening mee dat zulke vakmensen al voor lange tijd volgeboekt zitten. Een wachttijd van een jaar voordat een aannemer, timmerman of andere specialist voor je aan het werk kan is heel gewoon tegenwoordig.

Zo zal de keuken of de badkamer vaak als eerste voor modernisering in aanmerking komen. De trends in badkamer accessoires volgen elkaar net als in de mode heel snel op. Sprekende kleuren zijn bijvoorbeeld trendgevoelig, daarom is het kiezen van neutrale kleuren een aanrader. Tegenwoordig is natuursteen ook veel te zien en heeft een vrijstaand bad voor wie ruimte heeft de voorkeur.

Digitaal

Ben je nog van de oude stempel dan kun je aan de keukentafel met een groot vel papier of een moodboard aan de slag gaan om je gedachten fysiek vorm te geven. Tegenwoordig zijn er echter ook heel handige apps waarmee je in 3D verschillende ruimtes helemaal in je eigen stijl kunt inrichten. Wil je het helemaal goed doen dan zet je een virtual reality bril op zodat je helemaal door je nieuw ontworpen huis heen kunt lopen. Dit kun je ook aan je gezin laten zien, zodat die precies komen te weten hoe het er na de verbouwing komt.

Standaardportret
Bekijk meer van