Dit is waarom we juist deze winter weer extra moeten gaan bewegen

Bewegen is gezond. Noodzakelijk om in goede conditie te blijven en het lichaam een boost te geven. Toch is dat niet het hele jaar door even gemakkelijk. We gaan er nu nog volop op uit om lekker te fietsen of te wandelen, maar gedurende de winter is het vaak lastig om van de bank af te komen. Hierdoor doet men veel te weinig zonlicht op en is de kans groter dat er vitamine gebreken ontstaan. Ook overgewicht licht bij veel mensen op de loer.

Door

Volgens experts is het juist deze winter erg belangrijk om extra te bewegen. Dit heeft verschillende redenen.  Ten eerste natuurlijk het coronavirus. We weten niet hoe deze zich gaat gedragen in de winter. De kans is groot dat er weer een golf aan zit te komen. Dan is het wel belangrijk dat de weerstand op peil is. Ook is de kans groot dat we een barre winter tegemoet gaan. Denk aan de energiecrisis in Nederland, maar ook aan de hogere prijzen voor boodschappen en eigenlijk al het andere in het dagelijks leven. Dat brengt stress met zich mee. Sporten is bewezen effectief om stress te verminderen en hoeft nauwelijks tot helemaal niets te kosten.

Hoewel je inmiddels alle basic-fit sportscholen wel gezien hebt, lukt het je nog altijd niet om je motivatie te behouden. Herken je dit? Dan ben je zeker niet de enige. Toch is bewegen belangrijk. Juist nu. Daarom hier enkele motivatie redenen om er deze winter juist wél mee aan de slag te gaan.

Stressverlagend

Na een dag vol vervelende nieuwsberichten, een kijkje op de bankrekening, een dag hard werken of gewoon een opeenstapeling van slecht nieuws, heb je misschien meer zin om met je hoofd onder de dekens in bed te gaan liggen. Dit is echter weinig effectief. Hierdoor ga je juist veel slechter voelen. Het is dan ook beter om bij stress het lichaam te activeren en in beweging te komen. Tijdens het sporten maak je namelijk tal van gelukshormonen aan. Bovendien concentreer je je maar op één ding. Hierdoor is er weinig ruimte over om te piekeren.

Wist je dat je in de koude buitenlucht zelfs nog beter stress kunt verlagen? Dat blijkt uit onderzoek van de Britse wetenschappers van de University of Hull. Dit komt omdat lichaam en geest beter op elkaar afgestemd moeten zijn om de taak te vervullen. Je bent geconcentreerd en de stress verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Extra calorieën verbranden

Zie je er tegenop om in de ijskoude buitenlucht te gaan sporten? Dan is het goed om te weten dat de buitenlucht juist heel effectief is voor het sporten. Zeker in de winter. Dit is namelijk dé manier om extra calorieën te verbranden. Het lichaam moet namelijk nog harder werken om je lichaam op temperatuur te houden. Hierdoor verbrand je meer calorieën tijdens elke work-out.

Zie je het niet zitten om buiten te trainen? Neem dan een abonnement op de sportschool. Zo is er geen ruimte meer voor smoesjes. Er is altijd een plek beschikbaar om in een aangenaam klimaat te kunnen trainen.

Standaardportret
Bekijk meer van