Digitale Empathie
Onlinecommunicatie wordt steeds belangrijker. Begrip en medeleven tonen via computergestuurde communicatie is heel moeilijk. We zijn inmiddels bekend met het fenomeen: Digitale empathie. Maar wat is digitale empathie precies?
Wat is Digitale Empathie
Digitale empathie heeft alles te maken met het vermogen om je emoties over te brengen via schriftelijke communicatie. Of we nu communiceren via sociale media, deelnemen aan online vergaderingen, winkelen in online winkels of onze vrije tijd besteden aan activiteiten zoals online gokken in een online casino, het is belangrijk om empathie te tonen en te begrijpen hoe anderen zich voelen, zelfs zonder fysiek aanwezig te zijn.
Dit is zo belangrijk omdat we elkaar vaak niet begrijpen via schrijven door de afwezigheid van onze non-verbale communicatie. Met non-verbale communicatie bedoelen we lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Deze zie je natuurlijk wel bij face-to-face interacties maar dat krijgen we niet in ons scherm geperst. Hoe kun je zonder non-verbale communicatie onze emoties dan wel overbrengen via ons scherm?
Emoties op het koude scherm
We hebben moeite om emoties over te brengen via tekst. E-mail of chat is bijvoorbeeld niet het beste communicatiemiddel voor gevoelige onderwerpen. Daarom is het belangrijk om het juiste communicatiekanaal te gebruiken als je dat soort onderwerpen wil bespreken. Fysiek contact is in dit geval meer effectief.
We zitten momenteel nog in een leerproces en moeten nog experimenteren om onze emoties te tonen via tekst. Digitaal is het ‘verbaliseren’ van emoties cruciaal, dit kan veel misverstanden voorkomen. Je kunt emoties uitdrukken met emoji ‘s en gifs. Er is een scala aan emoji ‘s online beschikbaar die je kunnen helpen je schrijven menselijker te maken en de communicatie te versnellen. Emoji’ s brengen meer nuance in je schrijven.
Toch kunnen ook emoji ‘s tot misverstanden leiden. Een kussende emoji kan bijvoorbeeld door de ene persoon als heel intens worden ervaren en een ander vindt deze emoji te platonisch. Een huil-emoji kan worden opgevat als huilen van het lachen, maar ook als verdriet of teleurstelling. Je moet dus ook daar een beetje oppassen hoe je emoji ‘s overbrengt.
Strategieën voor het Beoefenen van Digitale Empathie
We hebben het al eerder gezegd, als er gevoelens in het spel zijn, kun je het beste overschakelen op een video- of telefonische meetings. Hier kun je meer bereiken met je non-verbale communicatie waardoor je menselijker overkomt. Vooral als het vertrouwen is geschonden of conflicten moeten worden opgelost, is fysiek contact het beste.
Emoties uiten in een professionele context is voor velen nieuw en ongemakkelijk, digitaal dan. Het bij de hand houden van voorbeeldzinnen of scripts bij online vergaderingen kunnen je spontaner over laten komen. Het is belangrijk om een groepsdynamiek te creëren en anderen de ruimte te geven om ook hun gevoelens te uiten.
Tot slot een tip: Schrijven over persoonlijke gebeurtenissen is een effectieve manier om elkaar beter te leren kennen. Vertel eens wat persoonlijks aan het begin van de dag. Daar word je een stuk menselijker van voor de persoon waarmee je communiceert. Wees je bewust van hoe je je digitaal gedraagt. Wees duidelijk in je woordkeuze en stel open vragen. Erken de gevoelens van de ander en pas je toon aan. Dan kom je al een heel eind!