De open haard wint aan populariteit

De hoge prijzen voor stroom en gas brengen steeds meer mensen ertoe om een open haard aan te schaffen. Hiermee kun je tijdens koude winterdagen je woonkamer lekker warm stoken. Als je een open haard gebruikt moet je er wel voor zorgen dat je schoorsteen hiervoor geschikt is en dat deze ook regelmatig wordt geveegd, bij voorkeur na afloop van ieder stookseizoen. Daarnaast is het verstandig om adviezen van het RIVM op te volgen. Bij bepaalde weersomstandigheden is het vaak beter om geen houtkachel te stoken. Maar als de omstandigheden het toelaten is het een prima alternatief voor de centrale verwarming of een elektrische kachel.

Door

Welk hout stook je in de open haard?

Je kunt in principe alle soorten onbewerkt hout gebruiken voor een houtkachel. Voorwaarde is wel dat het hout goed droog is. Afhankelijk van de houtsoort moet hout onder normale omstandigheden soms wel anderhalf tot twee jaar drogen. Hout dat je koopt bij een houthandel, zoals 2 kuub eiken haardhout is versneld gedroogd en kun je dus direct gebruiken. Ook is het hout al in handzame blokken gezaagd. Hoe harder het hout is, des te langer duurt het voordat een blok is opgebrand in de open haard. Over het algemeen leg je meerdere blokken in de haard zodat het vuur gedurende meerdere uren kan branden zonder dat je er veel omkijken naar hebt.

Veiligheid is belangrijk

Naast dat duurzaam haardhout kopen een goed idee is, is het ook belangrijk dat je goed let op de veiligheid als je de haard aanmaakt. Laat de houtkachel als er vuur brandt nooit onbeheerd achter. Ook al lijkt het allemaal goed te gaan, er kan altijd iets gebeuren waardoor je moet ingrijpen. Ga dus ook nooit slapen als de kachel nog brandt. Let ook op goede ventilatie om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Uiteraard spreekt het voor zich dat je er op let dat jonge kinderen en huisdieren zich niet aan het vuur in de kachel kunnen branden. Je kunt kiezen voor een kachel met een deur van vuurvast glas. Deze doe je dicht zodat de vlammen niet rechtstreeks benaderbaar zijn.

Is de open haard goedkoper dan centrale verwarming?

Een houtkachel kan inderdaad goedkoper zijn dan de centrale verwarming aanzetten. Als je alleen je woonkamer wilt verwarmen dan is een houtkachel een goed idee. Dan kun je de cv zo laag zetten dat die niet aangaat en bespaar je dus flink op je gasrekening. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat andere ruimtes in huis dan ook niet worden verwarmd. Als de kinderen op hun eigen kamer studeren of spelen, kan het daar onaangenaam koud worden. Dit kun je dan wel weer oplossen door alle radiatoren in huis te voorzien van een eigen thermostaat. Het voordeel van een houtkachel is dat je er je woonkamer relatief snel mee kunt verwarmen. Je kunt ook kiezen voor een pelletkachel. Hierin leg je geen houtblokken maar, zoals de naam al zegt, houtpellets. Deze branden niet maar smeulen, en geven een aangename warmte. Het voordeel van een pelletkachel is dat je deze in principe wel onbeheerd kunt laten branden. Je kunt hem ’s morgens aansteken zodat je na je werk thuiskomt in een lekker verwarmd huis.

Standaardportret
Bekijk meer van