De Magie van Kelim vloerkleden dichtbij huis

Wie denkt dat je voor een echt Kelim tapijt naar het verre Oosten moet reizen, die heeft het goed mis. Wij hebben namelijk het verre Oosten een beetje dichterbij gebracht en wij nodigen je uit om dit te ontdekken in Bleiswijk in de provincie Zuid-Holland.

Door

Iran is uiteraard een prachtig land om te bezoeken en het zou vast en zeker een boeiende reis worden maar, voor een Kelim tapijt hoef je dus echt je koffers niet te pakken en uren te reizen.

Kelim vloerkleden zijn unieke kunstwerken die je zowel als vloerkleed kunt gebruiken maar ook als wandtapijt. Het weven van deze tapijten is een traditionele ambacht die meestal door nomadische stammen wordt uitgevoerd. Deze kleden worden niet geknoopt, zoals de handgeknoopte tapijten maar, ze worden plat geweven en hebben dus ook geen pool. De draden die men hiervoor gebruikt bestaan uit zuivere schapenwol die nog op ambachtelijke wijze met de hand wordt gesponnen. Dit maakt dat de dikte van de draden niet overal hetzelfde zijn zodat ze een mooi reliëf vormen in het tapijt.

De wevers van deze tapijten, die vaak maanden lang aan één exemplaar werken, vertellen net als tapijtenknopers graag hun verhalen die ze uitbeelden met patronen en figuren. Meestal gebruikt men geometrische patronen maar, net zoals in handgeknoopte tapijten zie je soms ook voorstellingen van bloemen, dieren en tribale motieven. Deze weerspiegelen vaak de tribale identiteit van de gemeenschappen waar ze zijn gemaakt. Daarom zie je ze vaak deze unieke motieven terug die specifiek zijn voor bepaalde stammen of regio’s. Ook de kleuren zijn traditioneel en men gebruikt naast verschillende magnifieke tinten van rood en bruin, soms ook blauw en groen met gele accenten.

De Kelim tapijten die wij in ons assortiment hebben komen uit verschillende regio’s in mijn thuisland zoals Hamadan, Qazvin, Shiraz en Kerman. Wij kennen de wevers persoonlijk en delen graag hun persoonlijke verhalen met onze klanten. Want achter elk tapijt schuilt een verhaal dat verteld wil worden en zulke vertellingen maken de kleden nog waardevoller. Wij vertellen ook jouw verhaal aan de wevers en als ze weten bij wie hun kunstwerk terecht kwam, dan gaan ze stralen en zijn ze dankbaar omdat hun harde werk gewaardeerd wordt.

Als je nu denkt: ‘Dit klinkt helemaal te gek maar, is het niet te mooi om waar te zijn want mijn budget is niet groot genoeg om dure oosterse tapijten te kopen.’ Dan is het de hoogste tijd dat je eens een kijkje neemt op onze website of, onze winkel in Bleiswijk eens komt bezoeken. Wij hebben een verscheidenheid aan Kelim tapijten die je zowel online als fysiek kunt bekijken en bewonderen. Op onze website kun je zelfs aanduiden binnen welk bestedingspakket je wilt blijven zodat je nooit voor teleurstellende verrassingen komt te staan. Wedden dat je blij verrast bent over de prijzen die wij hanteren?

Een Kelim tapijt uitkiezen bij Tapijtenkelim.nl zal niet zo sprookjesachtig zijn als struinen door de straatjes onder de maan in een Iraans dorp maar, het ligt wel meer binnen handbereik. Boeiend is het sowieso want je zult meteen merken dat je bent terechtgekomen in een schitterende plaats die een eeuwenoude traditie uitademt. Wij doen er dan ook alles aan zodat jij je welkom voelt en wij behandelen elke klant als een speciale gast. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze en adviseren jou, indien je zou twijfelen, over het juiste tapijt voor de juiste plek in je huis.

Wij delen ook graag de boeiende verhalen van de wevers die ongetwijfeld je ziel zullen raken en mee jouw voorkeur zullen bepalen. Je kunt uiteraard ook eerst onze website bezoeken zodat je rustig thuis, van op de bank al een eerste keuze kunt maken, en daarna langskomen in onze winkel zodat je ze in het echt kunt zien en de wol tussen je vingers kunt voelen glijden. Het verre Oosten, met een fascinerende en rijke geschiedenis, de aanlokkelijke warme kleuren, de zachtheid en comfortabele warmte van zuivere schapenwol ligt nu binnen ieders handbereik. Dus, waarom nog langer wachten?

Standaardportret
Bekijk meer van