Boekhouder Den Haag geeft belasting tips en trucs voor 2022

De zzp’er in Den Haag kan ook in 2022 weer profiteren van voordelen op fiscaal gebied. Boekhouder Den Haag zet een aantal tips voor u op een rijtje.

Door

Boekhouder Den Haag uw zzp-boekhouder, 7 dagen p/w  Als u investeert in kosten betaalt u minder Inkomstenbelasting. U kunt ook investeren in duurzame gebruiksmiddelen. Machines die langer dan vijf jaar meegaan. Deze zet u op de balans, dat heet activeren. Is elke afzonderlijke investering  450 euro excl. BTW of meer en is het totaal dat u in 2022 zal investeren 2.401 euro of meer dan heeft u recht op investeringsaftrek. Dit noemen ze KIA.

We behandelen twee soorten investeringsaftrek:

  • De kleinschaligheidsinvesterings-aftrek (KIA).
  • De milieu-investerings-aftrek (MIA).

Wat is investeringsaftrek?

Kleinschaligheidsinvesterings-aftrek (KIA)

  • U krijgt geen KIA als u investeert in een woonhuis, verhuurde roerende en onroerende zaken, personenauto, goodwill, concessies en vergunningen.
  • Het hoogste percentage aan KIA dat u kunt krijgen bedraagt 28 procent,
  • Verkoop u de activa weer binnen 5 jaar dan moet u over de verkoopprijs excl. BTW weer desinvesteringsaftrek voor de KIA te betalen.
  • Om voor KIA in aanmerking te komen hoeft u niet 1225 uur of meer voor uw zaak te werken.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) stijgt in 2022

De regering wil dat u naast de boosterprik ook investeert in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hiervoor is de de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Investeert u bv. in een energiezuinige auto dan krijgt u MIA en mag u -net als bij de KIA voor bv een laptop- een percentage van de investeringskosten aftrekken. U krijgt dus geen geld terug, u betaalt aan het einde van het boekjaar minder Inkomstenbelasting.

Met ingang van 1 januari 2022 stijgen de percentages, waardoor hogere aftrek mogelijk is. De MIA-percentages per 1 januari 2022 zijn: 27%, 36% en 45%.

Aankoop energiezuinige auto stimuleren

De energiezuinige auto was fiscaal altijd zeer voordelig voor de zzp’er. Ook in 2022 is de bijtelling voor privégebruik nog lager dan de gebruikelijke bijtelling van 22% van de cataloguswaarde.

De korting bedraagt nog steeds 6% en daarmee komt de bijtelling op 16%. Deze bijtelling gaat over 35 mille in 2022 en 30 mille in 2020.

Kopen in 2021

Bent u snel en milieubewust én op zoek naar een nieuwe zakelijke auto en wilt u een elektrische wagen aanschaffen, dan is het slim om dat nog in 2021 te doen. Koopt u in 2021 nog een elektrische auto dan heeft u nog vijf jaar recht op de lagere bijtelling van 12 procent over de eerste 40 mille.

Fiscale oudedagsreserve

Een andere tip voor het einde van het boekjaar. Valt u in de hoogste belastingschijf en wilt nu minder Inkomstenbelasting betalen dan kunt u – als uw vermogen hoog genoeg is in de zaak- opteren voor de Fiscale oudedagsreserve, weet boekhouder-zzp.

Boekhouder Haarlem, ZZP-boekhouder en administratiekantoor (boekhouder-haarlem.nl)

Betaalt u 49.5 procent aan Inkomstenbelasting, dan is toevoeging aan de FOR zeker interessant. Het is een soort uitstel van IB-betaling. Uw voordeel behelst dan nu 49.5 procent en tzt moet u wel afrekenen over het bedrag dat u nu toevoegt aan FOR. Betaalt u minder IB dan 49.5 procent dan is het maar de vraag of het interessant is, dit is nogal persoonlijk, vraag daarom info bij uw accountant of boekhouder. U kunt de FOR tzt omzetten in een lijfrente, wel voordat u de AOW-leeftijd bereikt, anders moet u de FOR dan wel bij uw inkomen tellen.

Standaardportret
Bekijk meer van