Bitcoin: wat is het, wat zijn de risico’s en hoe koop ik bitcoin

In 2018 ontkwamen we niet aan de bitcoin. Iedereen praatte erover, de media had het in verhalen over jongens van 16 jaar die van de een op de andere dag schatrijk waren geworden door deze cryptomunt. Maar wat is die bitcoin nou, en hoe zit het met de risico’s?

Door

Bitcoin; een vorm van nieuw geld

Bitcoin is een cryptocurrency, een valuta die enkel en alleen online bestaat. De waarde wordt bepaald door de gebruikers; vraag en aanbod. Zijn er meer mensen die bitcoin kopen dan verkopen? Dan stijgt de prijs.

Een van de krachten van bitcoin is dat het volledig decentraal is, dit betekent dat er geen centrale bank, organisatie of zelfs land is dat bitcoin uitgeeft of kan controleren, een valuta waar de gebruiker geheel en als enige verantwoordelijke voor is.

Met de start is vooraf bepaald dat er vast aantal bitcoins in omloop zullen zijn. Dit aantal is vastgesteld op 21 miljoen (ook wel BTC genoemd). Deze krijg je niet gratis en voor niets; deze moeten -net als goud- gedolven worden, dit wordt ook wel minen genoemd. Door met extreem krachtige computers en computerprogramma’s moeilijke rekensommen op te lossen wordt het netwerk van bitcoin draaiende gehouden en kunnen de ‘normale’ gebruikers bitcoins versturen. Wanneer de som is opgelost, worden de miners (deelnemers) beloond met (een deeltje) bitcoin.

Bitcoin en risico’s

De belangrijkste regel bij investeren is: geen geld gebruiken dat je niet kan missen. De koers van bitcoin is enorm volatiel. Deze volatiliteit is vooral leuk wanneer deze omhoog beweegt, maar kan net zo goed naar beneden bewegen.

Doe altijd zelf onderzoek

Hoewel de mening van een analist erg overtuigend kan overkomen, kijk altijd of jij dit ook logisch vindt. Ook hier geldt, gebruik geen geld wat je niet kunt missen. Er zijn verschillende cryptomunten geweest welke van de een op de andere dag waardeloos waren: het vertrouwen van de gebruikers was verdwenen waardoor de munt alle waarde is verloren.

Aan de slag

Wil je na het lezen van dit artikel bitcoins kopen? Zoek een betrouwbare plek om cryptomunten te kopen. Er zijn verschillende Nederlandse brokers, bijvoorbeeld SATOS, waar je met iDEAL je eerste aankoop kan doen.

Standaardportret
Bekijk meer van