Den Haag is een dure stad voor je autoverzekering

Met een gemiddelde maandpremie van 97,89 euro per maand is Den Haag de derde duurste stad voor je autoverzekering.

Door

Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander betaalt 74,75 euro per maand voor de autoverzekering. Inwoners van Den Haag zijn dus 31 procent duurder uit.

Grote steden als Den Haag zijn altijd duurder voor autoverzekering

Dat je in Den Haag zo’n hoge premie betaalt voor je autoverzekering, komt vooral doordat grote steden drukker zijn qua verkeer en er dus een grotere kans is op schade. “Autoverzekeraars kijken om de drukte en de kans op schade te bepalen meestal naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het aantal adressen per vierkante kilometer”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Met gemiddeld 5.016 adressen per vierkante kilometer heeft Den Haag het label ‘Zeer Stedelijk’. Dit zorgt dus voor een relatief hoge verzekeringspremie voor je auto.”

Relatief veel autocriminaliteit in Den Haag

Autoverzekeraars kijken ook naar de criminaliteitscijfers in een gemeente. In Den Haag vonden 275 autodiefstallen plaats in 2021 en 1.320 gevallen van vandalisme aan auto’s. Dat is veel meer dan het landelijk gemiddelde van 15 diefstallen en 82 vandalismegevallen per gemeente. “Ook hierdoor betaal je in Den Haag dus een fors hogere premie”, zegt Bulthuis.

Goedkopere autoverzekering in Den Haag?

Ondanks de relatief hoge premies, wil dat niet zeggen dat je als inwoner van Den Haag meer moet betalen voor de verzekering van je auto dan nodig. Je kunt namelijk veel besparen, volgens Bulthuis. “Het verschil tussen de gemiddelde en laagste premie voor de autoverzekering in Den Haag is gemiddeld 330 euro per jaar. Je kunt dus veel geld uitsparen door je autoverzekering vergelijken op Geld.nl en een goede en goedkope verzekering te kiezen voor je auto.”

 

 

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van