Amerikaanse belastingdienst jaagt op Haagse ‘toeval-Amerikanen’

Tienduizenden Nederlanders met een Amerikaanse nationaliteit, waaronder veel inwoners van Den Haag, worden opgejaagd door de Amerikaanse belastingdienst. Vaak gaat het om mensen die zonder actieve banden met de VS hier hun leven leiden en dachten dat hun Amerikaanse nationaliteit enkel symbolisch was. Voor hen betekent de FATCA-wetgeving echter een onverwachte belastingplicht, en de financiële gevolgen blijven niet onopgemerkt.

Door

Een schrijnend voorbeeld hiervan is Kris (47) uit Den Haag, die onverwacht in de financiële problemen kwam door haar dubbele nationaliteit.

Een tijd terug kreeg Kris een brief die haar leven op zijn kop zette. In de brief, afkomstig van Nationale-Nederlanden (NN), stond dat haar beleggingsrekening verbonden aan haar hypotheek beëindigd zou worden. De reden? Haar Amerikaanse nationaliteit. “Ik was totaal verbijsterd,” vertelt Kris, die in de jaren negentig naar Nederland verhuisde en hier sindsdien woont met haar Nederlandse man. “Ik beschouwde mijn Amerikaanse nationaliteit nooit als iets relevants voor mijn leven hier in Den Haag.”

Het effect van FATCA op Haagse inwoners

De FATCA-wetgeving, die in 2010 door de Verenigde Staten werd ingevoerd, verplicht banken wereldwijd om gegevens te delen over Amerikaanse rekeninghouders. Het doel was om belastingontduiking door Amerikanen in het buitenland tegen te gaan. Nederlandse banken, waaronder Nationale-Nederlanden, zijn daardoor genoodzaakt om klanten met een Amerikaanse nationaliteit te registreren en, in sommige gevallen, zelfs diensten te beperken of te beëindigen.

Dit kan vooral problematisch zijn voor zogenoemde ‘toeval-Amerikanen’ zoals Kris, die zonder eigen keuze Amerikaans staatsburger zijn en hierdoor onder deze regelgeving vallen.

In Kris’ geval besloot NN de beleggingsrekening te sluiten uit angst voor problemen met de Amerikaanse belastingdienst. “De bank wilde niet langer beleggingsdiensten aanbieden aan zogenoemde ‘US persons’,” aldus Kris. 

Onverwachte lasten voor Haagse ‘toeval-Amerikanen’

Kris is niet de enige Hagenaar die wordt getroffen door de gevolgen van FATCA. Veel inwoners die ooit in de VS geboren zijn of van wie een van de ouders Amerikaan is, krijgen te maken met plotselinge fiscale verplichtingen. Deze inwoners moeten jaarlijks aangifte doen bij de Amerikaanse belastingdienst, ongeacht of ze in de VS hebben gewoond of er inkomsten hebben. Deze verplichting komt met hoge kosten voor accountants en het risico op boetes, wat voor veel ‘toeval-Amerikanen’ een zware last betekent.

Hulp voor Haagse Amerikanen

Voor Haagse inwoners zoals Kris zijn er gelukkig organisaties zoals AmericansOverseas.org die ondersteuning bieden. Zij helpen Nederlanders met een Amerikaanse nationaliteit om inzicht te krijgen in hun fiscale verplichtingen en adviseren hen bij stappen om van hun Amerikaanse staatsburgerschap af te komen, een tijdrovend en duur proces.

In een stad die bekendstaat om zijn internationale karakter, blijkt de prijs van Amerikaanse roots onverwacht hoog te kunnen zijn. Terwijl Den Haag streeft naar inclusiviteit en vrijheid, worden haar ‘toeval-Amerikanen’ geconfronteerd met belastingen en verplichtingen vanuit een land waar ze weinig of niets mee te maken hebben.

Standaardportret
Bekijk meer van