Alles wat je moet weten over wijn, van houdbaarheid tot bewaren

In dit artikel ontrafelen we de geheimen van wijn, van houdbaarheid tot bewaren, en delen we tips om het beste uit elke fles te halen. Haal je innerlijke sommelier maar naar boven!

Door

Hoe lang blijft een fles wijn goed?

Een veel gestelde vraag onder wijnliefhebbers is: hoe lang blijft een fles wijn goed? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de kwaliteit, de druifsoort en de opslagomstandigheden. Over het algemeen geldt dat witte wijnen doorgaans 1-3 jaar goed blijven, terwijl Bordeaux wijn bijvoorbeeld langer kan rijpen, tot wel 10 jaar. Maar onthoud, niet alle wijnen zijn bedoeld om te rijpen.  Sommige wijnen moeten juist jong gedronken worden en worden met de tijd alleen maar slechter.  Doe dus wat onderzoek voordat je een fles opzij legt om te laten rijpen.

Op het etiket kan je zien of de wijn lang bewaard kan worden of niet. Let op termen als “bewaarpotentieel” en “jaargang”. Deze tonen aan dat de wijn geschikt is voor langdurige opslag.

Tips om je wijncollectie te koesteren

Als je investeert in een mooie fles wijn, wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze in optimale conditie blijft tot het moment dat je de fles opent. Bewaar je wijn op een koele, donkere plek, weg van temperatuurschommelingen en direct zonlicht. Bij voorkeur in een wijnkelder of een speciaal daarvoor ontworpen wijnkoelkast. Ook een wijnkist kan hierbij van pas komen, omdat het een beschermende omgeving creëert. Zo blijven de aroma’s en smaken van je wijn in topconditie.

​​Een veelvoorkomend misvatting is dat alle wijnen rechtop bewaard moeten worden. Voor flessen met een natuurlijke kurk is het aangeraden om ze liggend te bewaren. Dit zorgt ervoor dat de kurk vochtig blijft, waardoor er geen lucht in de fles komt. Zo behoudt je wijn zijn kwaliteit.

Decanteren of niet?

Decanteren is eigenlijk niet meer dan wijn overgieten in een karaf, vooral bij rode wijnen. Het doel is het bezinksel scheiden, wat bij oudere rode wijnen vaak voorkomt, om de helderheid en de smaak van de wijn te verbeteren. Wanneer je een jonge rode wijn decanteert, dan dient het vooral om de wijn te laten ‘ademen’, waardoor het verouderingsproces versneld wordt. Witte wijnen hebben zelden bezinksel en hoeven over het algemeen niet te worden gedecanteerd. Dus, een goede vuistregel is: decanteer rode wijnen, vooral als ze wat ouder zijn, en geniet van witte wijnen zoals ze zijn. Cheers!

Standaardportret
Bekijk meer van