Alcoholverslaving in Den Haag: waar vind ik hulp?

Verslavingen komen in alle lagen van de bevolking voor. Vooral in grote steden zien we dat er meer mensen met verslavingsproblematiek kampen. Toch rust hier nog altijd een taboe op.

Door

Niet nodig, want bijna iedereen kent wel iemand die een verslaving heeft of ooit verslaafd is geweest. Bovendien is er veel hulp te vinden. Vooral in grote gemeenten. 

Kijk alleen maar eens naar verslavingszorg Den Haag. Deze is enorm uitgebreid. Er zijn verschillende instellingen waar je terecht kunt. Een verslaving hoef je niet alleen te dragen. Er is genoeg hulp te vinden. Maar dan moet je wel weten waar je heen kunt. Hoog tijd om de taboes te doorbreken. Ben jij verslaafd of maak je je zorgen om iemand? Dan is het belangrijk dat zo spoedig mogelijk de juiste hulp wordt gevonden. Hoe sneller er hulp is, hoe groter de kans op herstel. Hieronder volgen enkele tips voor het vinden van de juiste hulp. 

Ga in gesprek met de huisarts 

Opvallend genoeg gaan mensen minder vaak met een alcoholprobleem naar de huisarts. Ze kloppen wel aan bij andere psychische klachten, zoals depressies of angstproblematiek. Als het gaat om een alcoholverslaving, houden ze dit vaker verborgen. Dit komt toch door het taboe dat hierop rust. Mensen zijn bang veroordeeld te worden. Kijk alleen maar eens wat er in de media staat over verslaafden. Hierdoor is de beeldvorming van mensen verkleurd. Dit terwijl een verslaafde veelal met dezelfde problemen kampt als andere mensen met psychische problemen. Alleen uit zich dit op een andere manier. 

Wees je er echter wel van bewust dat de huisarts niet veroordelend mag zijn. Hij of zij is er om jouw gezondheid te bespreken. Of dit nou geestelijk of lichamelijk is. Hij beschikt ook over de juiste connecties om je van hulp te voorzien. Door volkomen eerlijk te zijn, kan er hulp geboden worden. Dit kan al zeer laagdrempelig zijn. Bijvoorbeeld met behulp van de praktijkondersteuner. Dit is geheel afhankelijk van de ernst van de klachten. 

Handige websites 

Merk je dat je steeds meer alcohol drinkt en wil je dit graag zelfstandig stoppen? Dan zijn er ook enkele handige websites die je raad kunt plegen. Denk bijvoorbeeld aan alcoholinfo.nl. Hier zijn verschillende tips te vinden om zelfstandig te stoppen. 

Let op: dit is wel echt voor mensen die nog niet met een al te grote afhankelijkheid van alcohol kampen. Zij die echt een alcoholverslaving hebben, zijn meer gebaat met een intensief programma bij een gespecialiseerde instelling. 

Houd rekening met onderliggende problematiek 

Vaak wordt vergeten om de onderliggende problematiek van de alcoholverslaving aan te pakken. Wees je ervan bewust dat er vaak een oorzaak is waarom je verslaafd bent geraakt. Misschien kampte je wel met psychische problemen, zoals angst en depressie, en was alcohol de enige manier om hiermee te dealen. Als enkel het meest zichtbare probleem wordt opgelost (de verslaving), dan is de kans op terugval heel groot. 

Stel, je breekt je arm en er is ook een zichtbare schaafwond. De dokter kijkt alleen naar de schaafwond en plakt hier een pleister op. Een deel is opgelost, maar uiteindelijk zal de pijn blijven en erger worden. Het onzichtbare deel is er namelijk nog steeds en dit blijft pijn doen totdat er een oplossing komt. 

Zo is het ook met een verslaving. Dit is waarom verslavingskliniek Trubendorffer bijvoorbeeld ook kiest voor een holistische benadering. 

Hier kun je terecht voor de juiste zorg:

  • Trubendorffer
  • Telefoonnummer: 0800 – 999 999 8
  • Locatie: Bezuidenhoutseweg 115 – 2594 AD Den Haag
Standaardportret
Bekijk meer van