7 x ideeën voor jouw Bed & Breakfast

In het gelijknamige tv-programma is te zien hoe eigenaren van Bed & Breakfasts elkaars accommodatie testen en elkaar tips geven. Lekkere slow tv voor de neutrale kijker, en voor wie overweegt zelf in de gastvrije verhuur te duiken is het een ware inspiratiebron. Wat zijn de meest voorkomende kritieken, en hoe bied je meerwaarde aan een overnachting onder jouw dak?

Door

Slaapkamer: zorg voor iets te drinken en snacken

Negen van de tien keer wordt het gebrek aan kleerhangers aan de kaak gesteld, maar wat er ook vaak ontbreekt op de kamers in Bed & Breakfast, is eten en drinken. Terwijl het zo’n kleine moeite is om een nootje en wat fruit neer te zetten. Laat staan wat drankjes. Gun je gasten een gevulde mini koelkast voor slaapkamer, zodat je gasten iets kouds kunnen inschenken precies wanneer het hen uitkomt.

Bordspellen in de gemeenschappelijke ruimte

Ook in de gemeenschappelijke ruimte zet je een mini koelkast voor blikjes of kleine flesjes neer. Sommige worden in de stijl van het wereldberoemde frisdankmerk vormgegeven. Wil je niet onbeperkt gratis drankjes inschenken, leg er dan pen en papier naast zodat iedereen kan opschrijven wat hij of zij gepakt heeft. Wanneer je verschillende stellen over de vloer hebt, zorgt een potje Risk voor de nodige interactie. Vergeet de sjoelbak niet!

Ontbijt: duurzaam en afwisselend

De toverwoorden bij het veelbesproken ontbijt – volgens de term Bed & Breakfast de helft van wat je aanbiedt – zijn lokaal, seizoensgebonden en duurzaam. Die laatste wordt pas kracht bijgezet als je de hoeveelheid vlees tot een minimum beperkt (of voor biologische varianten kiest). Eten weggooien is uit den boze. Kom op bijvoorbeeld zaterdagen verrassend uit de hoek met ontbijtpannenkoeken, deze bereid je snel in elektrische pannenkoekenpan. Is weer eens wat anders, niemand wil dagen achter elkaar croissants eten.

Het uitstapje: voorkom ongemakkelijke situaties

De een houdt niet van bloempotten beschilderen, de ander valt in slaap in een museum. Organiseer dus een uitstapje dat vrijwel iedereen leuk vindt. Een stads- of natuurwandeling, een vaartochtje of een proeverij van lokale lekkernijen. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties en verveelde blikken.

Eigen sanitair

Het is geen onoverkomelijke kwestie, toch ervaren gasten het als een afknapper als ze hun badkamer met wildvreemden moeten delen. Investeer de eerste verdiensten van je B&B dus in eigen sanitair voor elk verblijf. Dat is altijd goede reclame.

Duurzaamheid scoort

Net al genoemd bij het ontbijt: het woord duurzaam wordt veel gebezigd, maar pas het dan ook daadwerkelijk toe. Hiervoor bestaan duizend tips, tot het ophangen van een shampoo-dispenser aan toe. Vermeld op je website vooral hoe je te werk gaat met groene energie, vegetarisch diner of samenwerkingen met lokale ondernemers, want duurzaamheid scoort.

Tv op de kamer?

Ook dit is een terugkerende discussie: willen gasten ’s avonds tv kijken of juist niet? Sommigen ervaren de aanwezigheid van een scherm al als storend. Er zijn genoeg manieren om een tv verdekt op te stellen (in een kast of zelfs met een mechanisme omhoog schuivend uit een dressoir), zodat je aan dit ‘dilemma’ verder geen aandacht hoeft te besteden.

Standaardportret
Bekijk meer van