6 musea in Den Haag die absoluut de moeite waard zijn

Den Haag, de hoofdstad van Zuid-Holland en de politieke hoofdstad van Nederland, is een stad die cultuur en geschiedenis ademt. Met statige gebouwen, pittoreske straten en grachten en groene parken biedt de stad een bijzondere stedelijke ervaring. Je vindt er ook talloze interessante musea. Of je nu houdt van kunst, geschiedenis of wetenschap, er is altijd een museum dat past bij jouw interesses. Deze zes musea mag je niet missen.

Door

1. Kunstmuseum Den Haag

Laat je in het Kunstmuseum Den Haag verrassen door schitterende moderne kunst en design. Het art-deco gebouw, ontworpen door H.P. Berlage, heeft een unieke sfeer die je meevoert naar een andere wereld. In de lichte, ruime zalen bewonder je werken van beroemde kunstenaars als Monet, Picasso en Van Gogh. Het schilderij ‘Victory Boogie Woogie’ van Piet Mondriaan is een absoluut hoogtepunt van de verzameling.

2. Fotomuseum Den Haag

Direct naast het Kunstmuseum staat het Fotomuseum Den Haag, een paradijs voor fotografieliefhebbers. De werken die je tegenkomt, variëren van historische zwart-witfoto’s tot kleurrijke moderne digitale kunst. Iedere foto vertelt een verhaal, en regelmatig wisselende tentoonstellingen zorgen ervoor dat je iedere keer iets nieuws kunt ontdekken. In het museum is het ook mogelijk mee te doen aan workshops en educatieve programma’s die je meer leren over de kunst van het fotograferen. Deze programma’s zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde fotografen, en voor liefhebbers van fotografie die zelf niet fotograferen.

3. Museum Beelden aan Zee

In het charmante Scheveningen staat een uniek museum, gericht op moderne en hedendaagse beeldhouwkunst: Museum Beelden aan Zee. Doordat het museum aan het strand ligt, geniet je tijdens je bezoek van het geluid van golven op de achtergrond en een prachtig uitzicht over de Noordzee. Kunst en natuur komen er samen: terwijl je door de beeldentuin wandelt, voel je de frisse zeewind en voegt het geluid van de branding een extra dimensie toe aan je museumbezoek. De zalen en de beeldentuin zijn gevuld met indrukwekkende beelden van kunstenaars van over de hele wereld. Combineer je bezoek met een overnachting in een van de hotels in Scheveningen en maak er een extra bijzonder uitje van.

4. Mauritshuis

Het Mauritshuis is een echt juweeltje in het centrum van Den Haag, waar je iconische schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw kunt bewonderen. Het gebouw is een 17e-eeuws stadspaleis, dat op zichzelf al een bezoek waard is. Bekijk meesterwerken als ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt van Rijn van dichtbij, en ervaar het verschil tussen het echte schilderij en plaatjes in een boek of op een website. Dankzij de prachtige inrichting van het paleis en de zorgvuldig gerestaureerde werken, krijg je het gevoel dat je een stap terug in de tijd bent gegaan.

5. Museon-Omniversum

Houd je van wetenschap en natuur? Dan is het Museon-Omniversum een must-visit. Dit interactieve museum biedt tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen, van dinosaurussen en ruimtevaart tot duurzaamheid en culturen van over de hele wereld. Leer door te doen, met talloze activiteiten en experimenten. In het Omniversum, een indrukwekkend theater in de vorm van een koepel, wordt je meegenomen door tijd en ruimte. Door de bijzondere vorm van het filmdoek, wordt een film kijken een adembenemende ervaring waarbij je het gevoel krijgt midden in de actie te zitten. Het museum is dan ook ideaal voor een educatief en gezellig dagje uit voor het hele gezin.

6. Kinderboekenmuseum

In het Kinderboekenmuseum komen verhalen tot leven. De interactieve tentoonstellingen in dit museum zijn speciaal ontworpen voor kinderen, die er heerlijk kunnen spelen, lezen en leren door middel van speelse, educatieve activiteiten. Van Rupsje Nooitgenoeg en Nijntje voor de allerkleinsten tot de ontdeugende personages van Annie M.G. Schmidt voor oudere kinderen. Wisselende tentoonstellingen zijn ook regelmatig gericht op tieners en (jong)volwassenen, waardoor het Kinderboekenmuseum een geweldig uitje is voor het hele gezin.

Of je nu van kunst, natuur, wetenschap of literatuur houdt, deze zes musea zijn de perfecte ingrediënten voor een heerlijk dagje uit. Elk museum geeft een unieke ervaring die je nog lang zal bijblijven. Wil je meer dan één museum bezoeken? Boek dan een weekendje of een midweek weg en verblijf in een van de gezellige hotels in Den Haag of de directe omgeving. Een andere optie is om Den Haag onderdeel te maken van een stedentrip, waarbij je overnacht in verschillende hotels in Nederland. Zo kun je op je eigen tempo genieten van alles wat de diverse steden in ons land te bieden hebben.

Standaardportret
Bekijk meer van