5 fouten die je als eerste huiseigenaar moet vermijden

Je hebt zojuist je eerste huis gekocht. Alles is spannend, nieuw en kan behoorlijk wat stress veroorzaken. De ideale omstandigheden om fouten te maken. Om deze fouten te voorkomen, hebben we de 5 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Lees dus snel verder!

Door
  1. De bouwkundige keuring

De bouwkundige keuring is wellicht wel de belangrijkste keuring die je aan het huis moet laten doen. Deze is er namelijk op gericht om de bouwkundige staat van het huis in kaart te brengen en eventuele gebreken aan het licht te brengen. Als aspirant huiseigenaar wil je natuurlijk niet dat je ná het kopen van het huis erachter komt dat het dak al jaren vervangen had moeten worden en ook de waterleiding een kleine lekkage vertoont De bouwkundige keuring voorkomt dit.

  1. Onbeschermd online spullen kopen

Wellicht wel de meest gemaakte fout als huiseigenaar is het online kopen van spullen zonder dat een VPN is ingeschakeld. Hierdoor kunnen hackers al jouw data onderscheppen. Ze weten daardoor precies wat jij te besteden hebt, wanneer je wellicht het huis uit bent om de spullen op te halen of wanneer ze de spullen komen afleveren. Wil je dit voorkomen, kijk dan voor een NordVPN in de Play Store. Deze aanbieder zorgt ervoor dat jouw data altijd en overal beschermd is.

  1. Kijk naar de VvE

De VvE staat in Nederland voor de Vereniging voor Huiseigenaren. Koop je een appartement in een appartementencomplex, dan behartigen zij alle belangen van alle eigenaren. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten. Voordat je overgaat tot de koop van een appartement, is het goed om te kijken naar de activiteit van de VvE. Is deze namelijk inactief, dan kan het zijn dat het onderhoud al jarenlang niet gedaan is.

Is dit het geval, dan kan het zijn dat er een forse rekening op de deurmat valt als je in het appartementencomplex woont. In plaats van dat het dak onderhouden werd door de VvE, moet deze nu vervangen worden. Deze kosten worden uiteindelijk doorbelast aan de eigenaren, waardoor het een forse kostenpost kan zijn.

  1. Blindheid

Een andere veel voorkomende fout is dat mensen uit liefde voor het huis niet meer kijken naar de gebreken. Ze zijn zo verliefd op de mooie achtertuin, badkamer en keuken, dat ze wellicht helemaal vergeten dat de indeling van het huis niet logisch is. Ga je echt fysiek kijken, dan kijk je ook alleen maar naar de mooie aspecten van de woning. Zijn er bijvoorbeeld ramen die niet open kunnen of zitten de stopcontacten op onhandige plekken, dan ga je daar helemaal aan voorbij. Een oplossing voor de toekomstig huiseigenaar kan zijn om een neutraal persoon mee te nemen naar de bezichtiging.

  1. Ontbindende voorwaarde

Het achterwege laten van de ontbindende voorwaarde kan in de onderhandelingen handig zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je met een miskoop te maken hebt. De ontbindende voorwaarde kan er namelijk voor zorgen dat jij nog van het huis kan afzien. Doe je dit niet, dan zit je vast aan de koop. Dit is ook het geval als je bijvoorbeeld je financiering niet rond krijgt of als er verborgen gebreken ontdekt worden. Het is dus aan te raden om deze altijd mee te nemen in de koop.

Ben jij nu op zoek naar een huis? Dan mag je bovenstaande tips natuurlijk niet vergeten. Heb je het allemaal geregeld, dan zit je gebakken en kun je het koopcontract tekenen. Dan zit er vervolgens nog maar één ding op! Ga je huis inrichten en ga genieten van een eigen plekje. Heb je zelf nog dingen die je had willen weten voordat je een huis kocht? Laat het ons dan weten in de reacties.

Standaardportret
Bekijk meer van