Hoe paviljoen van Scheveningen luchtkasteel aan de Noordzee werd

Het futuristische paviljoen op het strand moest mensenmassa’s naar Scheveningen lokken. Maar na het afhaken van Hard Rock Cafe en een saillante oplichtingsaffaire staat het alweer jaren leeg. Kroniek van een spookpaviljoen.

Door

4 maart 2020 | Topattractie haakt af 

“En, staat Hard Rock Cafe al te springen?” Bij een werkbezoek van wethouder Boudewijn Revis (VVD, Scheveningen) aan Hommerson vist een ambtenaar naar nieuws. Die ochtend doet een gerucht de ronde. Hard Rock Cafe, de publiekstrekker die in het nieuwe paviljoen aan de Noordboulevard moet komen, zou Scheveningen links laten liggen. Casinobedrijf Hommerson is de eigenaar van het futuristische pand in aanbouw. Op de vraag komt ‘het antwoord dat het Hard Rock Cafe inderdaad is afgehaakt’, mailt de ambtenaar achteraf aan collega’s.

‘Say what!’, reageert een ambtenaar op WhatsApp. Het afhaken van Hard Rock Cafe is een grote tegenslag. De wereldberoemde horeca- en merchandiseketen, eigendom van een Amerikaanse indianenstam, had een grote publiekstrekker moeten worden. Het mooiste filiaal van Europa zelfs. Net als het Legoland Discovery Centre beloofde de attractie het hele jaar door bezoekers naar Scheveningen te lokken, ook als de zon niet schijnt. De kers op de taart van de gedaanteverwisseling van de Noordboulevard van zieltogende tot mondaine promenade.

 

Het grootste probleem waren de bizarre contracteisen. Die waren helaas onbespreekbaar
Laurens Meyer, horecaondernemer

 

“We hebben onze plannen in Dubai gepresenteerd,” zegt de Brabantse horecaondernemer Laurens Meyer, die de franchise binnenhaalde, nu. “Hard Rock was gelijk enthousiast en met zo’n geweldig pand verbaast dat niet.” Maar terwijl de bouw van het paviljoen al in volle gang is, zien de Amerikanen er toch van af. Volgens ambtenaren wil Hard Rock Cafe meer gaan inzetten op de online verkoop van hun merchandise. Brouwerij Heineken, die het paviljoen huurt van Hommerson, wijt het aan de coronacrisis die dan net is uitgebroken. “Het grootste probleem waren de bizarre contracteisen van Hard Rock,” zegt Meyer op zijn beurt. “Die waren helaas onbespreekbaar.”

De gemeenteraad reageert ontstemd. ‘Was dit pand niet speciaal voor het Hard Rock Cafe gebouwd?’, wil Hart voor Den Haag van de wethouder weten. Formeel niet. Maar de politiek heeft wel haar zegen gegeven aan het paviljoen met die attractie in het achterhoofd. Een plan B is er niet.

‘Afhaken van exploitant Hard Rock Cafe zorgt voor politieke onrust,’ noteert een interne risicorapportage. ‘De invloed van de gemeente op een nieuwe exploitant zal nihil zijn.’ Enig houvast biedt een motie die de gemeenteraad een jaar eerder heeft aangenomen. In het paviljoen moet een ‘onderscheidende publiekstrekker’ komen, geen ‘dertien-in-een-dozijnhorecagelegenheid’. Toch vreest een economieambtenaar dat niets de komst van een ‘McDonald’s of een shishalounge’ kan tegenhouden. De risicorapportage voorziet een potje armpje drukken met Hommerson, waarbij ‘wij als gemeente te vaak aan het kortste eind trekken’.

7 april 2020 | Veredelde strandtent 

Hommerson en horecamagnaat Meyer stellen de gemeente gerust. Ze hebben al een volgend plan in de steigers staan. Begin april stuurt Adri Bax, vastgoedmanager van Hommerson, een animatie van een luxueuze horecazaak naar de gemeente, genaamd Eb & Overvloed. Hoewel de impressie gelikt oogt, prikken ambtenaren erdoorheen. ‘Tja… maar wat is het concept?’, mailt de een. ‘Dit is niet meer dan een luxe strandtent,’ antwoordt de ander. Het bedrijf staat pas net ingeschreven in het handelsregister, merken ze op. De eigenaar blijkt Meyer zelf.

De ambtenarij stuurt aan op live entertainment. Muziek, comedy, dinnershows, iets wat volk trekt. Maar in een gesprek met de gemeente stelt Hommerson dat het paviljoen zich eigenlijk voor niets anders leent dan horeca. ‘Wat kun je met een pand van 1100 vierkante meter op deze plek?’, vraagt een ambtenaar naderhand aan collega’s. Die bevestigen: niet veel anders dan horeca. Het pand blijkt te klein voor een bijzondere attractie of een muziekconcept.

Illustratie: Emanuele del Rosso

De beloofde trekpleister raakt uit het zicht. ‘Ik wil even wat kwijt,’ mailt een ambtenaar cynisch als blijkt dat Hommerson een soort kiosk bij het paviljoen wil plaatsen. ‘Nog wat hotelkamers, speelautomaten en een parafernaliashop erbij en alle functies van de boulevard zitten erin behalve de speciale publiekstrekker.’

Bij horecamakelaar Meyer koken de frustraties intussen over. Hij stoort zich mateloos aan het coronabeleid. En aan de gemeente, die met haar oproepen om niet naar het drukke Scheveningen te komen de badplaats ‘om zeep helpt’. ‘De kans is toch echt wel reëel dat ik helaas niet verder kan gaan met dit project,’ mailt hij eind juni aan Bax van Hommerson. Twee weken later kondigt hij zijn vertrek aan in het AD.

31 augustus 2020 | Geschenk uit de hemel

En dan is daar ineens Soulsistah. Het evenementenbureau, gevestigd in Monster, is ‘door een goed bekend staande horecamakelaar bij ons aangebracht’, zegt een woordvoerder van Heineken. Het bedrijf bestaat dan pas een jaar, maar eigenaar Ezra M. (28) en zakenpartner Tiffany van D. (48) hebben grootse plannen. Naast hun bureau hebben ze net twee interieurwinkels op de ‘Fred’ geopend. Nu spiegelen ze een Ibiza-achtig etablissement voor in het Scheveningse paviljoen. Beneden een café-restaurant, boven een exclusieve club met extravagant entertainment. Ze schermen met namen van bekende ontwerpers en koks, zoals Sergio Herman.

Het lijkt een geschenk uit de hemel. Na het afketsen van Hard Rock Cafe, het uitbreken van de coronacrisis en het vertrek van Meyer dient zich alsnog een publiekstrekker aan. Eind augustus presenteert Soulsistah zijn bedrijfsplan aan de gemeente. Die is dolenthousiast. ‘Het concept voegt echt iets toe aan het bestaande aanbod én zij hebben de ervaring en contacten om het te kunnen realiseren,’ mailt de projectmanager een dag later aan collega’s. ‘We begrijpen dat het een kapitaalkrachtige partij is die gelijk wil beginnen. Het zou goed zijn als we het momentum kunnen benutten.’

 

Gezien de ervaring van dit bedrijf in de evenementenbranche heb ik er wel vertrouwen in
Ambtenaar in mail aan wethouder

 

Nog dezelfde week gaat de ambtenarij akkoord. Vragen over de achtergrond van Soulsistah worden niet gesteld. Heel Scheveningen kan profiteren van deze attractie, concludeert de dienst economie. ‘Top,’ reageert een ambtenaar. ‘Daar kan de wethouder mee thuiskomen.’ Het plan wordt voorgelegd aan wethouders Revis en Saskia Bruines (D66, economie). ‘Het Soulsistah-concept als beachclub moet zich nog bewijzen,’ mailt een ambtenaar aan Bruines, ‘maar gezien de ervaring van dit bedrijf in de evenementenbranche heb ik daar wel vertrouwen in.’

Halverwege oktober wordt Soulsistah gepresenteerd aan de buitenwereld. ‘Het is uniek, onderscheidend en trekt een nieuw publiek naar Scheveningen door het jaar heen,’ schrijft wethouder Anne Mulder, die partijgenoot Revis is opgevolgd. De gemeenteraad heeft zo zijn bedenkingen. Raadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) voelt zich ‘bij de neus genomen’, schrijft hij op sociale media. ‘Met alle respect voor de exploitant, dit is niet de publiekstrekker die beloofd was.’

Soulsistah wil al in december opengaan. Grote stickers met het bedrijfslogo – een gouden hart met twee gekruiste botten – verduisteren de ramen. Dan blijft het stil.

23 november 2021 | Ontfutselde miljoenen

Op de ochtend van 23 november 2021 valt de politie binnen bij Soulsistah. Agenten doorzoeken de winkels op de ‘Fred’, een loods in Monster, een kerstwinkel in de Mall of the Netherlands, woningen van verdachten en het Scheveningse paviljoen. Ezra M., Tiffany van D. en een derde verdachte, een vrouw uit Scheveningen, worden opgepakt. Ze mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De agenten leggen beslag op administraties, luxeartikelen en sportieve auto’s. De recherche verzegelt de bedrijfspanden. ‘In verband met strafrechtelijk onderzoek naar ondermijning,’ vermeldt een briefje op de deur van het paviljoen.

Het Soulsistah-duo wordt verdacht van oplichting. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Van D. ruim 6 miljoen euro ontfutseld aan een rijke man door een liefdesrelatie voor te wenden. In werkelijkheid trouwt ze met haar negentien jaar jongere zakenpartner M. Tegenover haar suikeroom beweert ze dat ze dure beveiliging nodig heeft, omdat ze wordt bedreigd. Hij doet in de zomer van 2021 aangifte. In dezelfde periode troggelt Van D. van drie anderen opgeteld 160.000 euro af, stelt het OM.

 

Soulsistah blijkt zelfs kickbokser Rico Verhoeven te hebben opgelicht

 

Ook het stadhuis wordt verrast door de politieactie. Intern wast de ambtenarij haar handen in onschuld. Alle financiële risico’s liggen bij de verhuurder. Hadden Heineken en Hommerson het zaakje niet vertrouwd, dan waren ze niet in zee gegaan met Soulsistah. De gemeente heeft slechts haar zegje gedaan over het concept. ‘Kortom, de beoordeling is zorgvuldig uitgevoerd op basis van onze verantwoordelijkheid en de kennis die toen beschikbaar was,’ mailt een ambtenaar.

Niettemin komt het schandaal op een ongelukkig moment uit. Na maanden vertraging staat de gemeente op het punt de grond onder het paviljoen in erfpacht uit te geven aan Hommerson. Dat zit de Dienst Stedelijke Ontwikkeling niet lekker. Die wil de uitgifte opschorten, in ieder geval totdat er een integriteitstoets is gedaan, een zogeheten Bibob-onderzoek. De afdeling grondzaken vindt dat overdreven. Tussen de gemeente en Soulsistah zitten immers twee schakels: Hommerson en Heineken.

‘De uitgifte van dit paviljoen is terug te voeren op overeenkomsten die dateren uit het HH-tijdperk,’ mailt een ambtenaar op de dag van de invallen. Bedoeld wordt Henk Harms, de voormalig topambtenaar die anderhalf jaar eerder wegens ‘niet-transparant handelen’ het veld heeft moeten ruimen. ‘De Bibob-clausule is destijds gesneuveld door toedoen van onze directie.’ Na overleg wordt besloten dat de affaire ‘geen breekpunt’ is voor de gronduitgifte. De kans dat Soulsistah het pand alsnog gaat uitbaten, is immers nihil.

28 december 2021 | Waslijst gedupeerden

Daags na kerst valt het doek. De rechtbank verklaart alle Soulsistah-vennootschappen failliet. Oorzaak is de huurschuld aan Heineken. De bierbrouwerij heeft begin november een kort geding aangespannen, omdat de huur van het paviljoen, een kleine 40.000 euro per maand, nooit is betaald. In de rechtszaal beweert Soulsistah dat het de achterstallige huur alsnog kan ophoesten, maar daar trapt de rechter niet in.

Er blijkt een waslijst gedupeerden te zijn. De beachclub telt 32 werknemers, die niet zijn betaald. Leveranciers en aannemers evenmin. Ook de BN’ers met wie Soulsistah koketteerde, blijken van niets te weten. “Het verbaast ons te moeten vernemen dat in een businessplan van een ons onbekende organisatie de naam van Sergio Herman wordt vermeld,” reageert het management van de chef. Soulsistah blijkt zelfs kickbokser Rico Verhoeven te hebben opgelicht. Bij een wereldtitelgevecht prijkt het bedrijfslogo op zijn broek, maar van het beloofde sponsorgeld – 70.000 euro – ontvangt hij geen cent.

 

Steeds hadden ze smoesjes en speelden ze op de emotie
Arthur Suiker, vastgoedontwikkelaar

 

“We waren al aan de bouw begonnen,” vertelt Arthur Suiker van vastgoedontwikkelaar Dev real estate, die tienduizenden euro’s misliep. “Reken je de architect, aannemer en adviseurs mee, dan is de schade enkele tonnen.” Met de tijd groeide zijn argwaan over Van D. en M. “Ze betaalden onze facturen niet uit. Steeds hadden ze smoesjes en speelden ze op de emotie. Ze bleven vriendelijk, maar uiteindelijk was het een luchtkasteel.” Aan het bedrijfsplan lag het niet, benadrukt hij. “Het was een vernieuwend en gedurfd concept.”

Alles bij elkaar eisen schuldeisers 1,2 miljoen euro van Soulsistah. Het grote mysterie is waar alle miljoenen naartoe zijn. “Je kunt ook de vraag stellen of er überhaupt ooit geld is geweest,” zegt curator Laurens Prickartz, die het faillissement afwikkelt. Of de schuldeisers nog iets terugzien van hun geld, is afwachten. “Dat is deels afhankelijk van de afloop van de strafzaak.”

10 oktober 2023 | Geen deadline

Eindelijk. Twee jaar na de invallen buigt de rechtbank zich over de strafzaak tegen Soulsistah. Maar de zitting is van korte duur. Enkele dagen eerder heeft Tiffany van D. haar advocaat op straat gezet. Het is alweer de vijfde vertrouwensbreuk. “Ik heb haar gezegd dat we de zaak niet kunnen blijven uitstellen omdat ze telkens een nieuwe advocaat neemt,” zegt de rechtbankvoorzitter.

Weer wordt de behandeling met maanden uitgesteld. “Ik hoop niet dat ik hier over vijf jaar nog zit,” verzucht medeverdachte Anne M., de enige die vandaag is komen opdagen. Volgens de dagvaarding is Ezra M. ‘vertrokken, onbekend waarheen’. Of hij voortvluchtig is, wil het OM niet bevestigen. “We gaan het in ieder geval voor mijn pensionering afhandelen,” belooft de rechtbankvoorzitter.

Met het paviljoen wil het evenmin vlotten. Een geschikte publiekstrekker is drieënhalf jaar na voltooiing van de bouw nog altijd niet gevonden. “De gemeente helpt door mee te denken en partijen aan elkaar te koppelen,” zegt een woordvoerder, “maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf en kan de gemeente geen deadline stellen.”

Zelfs de gronduitgifte verloopt stug. De erfpachtconstructie blijkt complex. Tot op de dag van vandaag betaalt Hommerson geen canon voor de grond.

Deze reconstructie is mede gebaseerd op documenten die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Hommerson is benaderd, maar heeft de krant niet te woord gestaan.

 

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Wekelijks Haagse nieuwsverhalen in de bus? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van