Rob van de Laar strijdt tegen Parkinson: ‘Ik hoop op een ontdekking’

Oud-wethouder Rob van de Laar onderging een ingrijpende hersenoperatie om de ziekte van Parkinson waaraan hij lijdt af te remmen. Hij organiseert samen met zijn vrouw een benefietgala in het Kurhaus om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte.

Door

Het begon zo’n tien jaar geleden. Op bepaalde momenten had hij last van een soort stijfheid in zijn rechterbeen. Hij dacht dat die wel even kon worden weggemasseerd. Niet dus. Het bleek de gevreesde ziekte van Parkinson. “Nee, ik trilde niet. Dat is een andere variant,” vertelt Rob van de Laar (70), die intussen veel weet van de ziekte waaraan hij lijdt en die speciaal hem zwaar trof, want hij was en is een drukbezet man. Toen in 2006 de diagnose werd gesteld, was Van de Laar nog lid van de gemeenteraad voor de VVD; in de jaren negentig was hij ook wethouder. Toen hij in 2010 afscheid nam, was hij het langst zittende raadslid. Hij werd benoemd tot ereburger van de stad. Hij doet nog veel bestuurswerk.

“Maar ik werd langzaam een ereburger met een handicap,” vertelt Van de Laar. “Parkinson is een ziekte die voortschrijdt. Er lijden in Nederland zo’n 55.000 mensen aan. Echt te stoppen is de aandoening niet. Ik kreeg bijvoorbeeld last van het plotseling ‘bevriezen’ van mijn lichaam. Bijvoorbeeld als ik een trapje of drempeltje moest nemen. De oorzaak daarvan is dat de hersenen te weinig dopamine aanmaken, de stof die de controle over de beweging regelt. En hoe dat dan weer komt, het afsterven van de cellen die de dopamine aanmaken, dát is nog niet bekend.”

Litteken
Rob van de Laar heeft nu vaak een zonnehoedje op, maar dat is niet alleen vanwege het goede weer. Hij ontbloot zijn hoofd en laat een litteken zien. Vorige maand onderging hij een ingrijpende operatie. “Ze zijn naar binnen geweest om elektroden te plaatsen. Die geven stroompjes af om de symptomen van Parkinson tegen te gaan. De stroom komt van een batterij die bij mijn sleutelbeen is geïmplanteerd.” Bijzonder aan de ingreep is, dat hij wordt uitgevoerd terwijl de patiënt bij bewustzijn is. Sterker nog, die moet meewerken en reageren op vragen van de chirurgen zodat die de elektroden precies op de goede plek plaatsen. Drie jaar geleden heeft Omroep Max een dergelijke operatie, uitgevoerd door neuroloog Fiorella Contarino en neurochirurg Carel Hoffman van het HagaZiekenhuis, live uitgezonden. Vooral het contact tussen de artsen en de patiënt tijdens de operatie maakte indruk.

De operatie van Van de Laar verliep goed. Deze werd uitgevoerd door hetzelfde ervaren duo van het Haga; beiden gelden als autoriteit op het terrein van de Deep Brain Stimulation, zoals de behandelwijze heet. Van de Laar loopt alweer gewoon rond. Er zijn nog wel controles en er wordt nog gewerkt aan het afregelen van de stimulatie. “Eén dag na de operatie werd ik zeventig, dus het was een prachtig cadeau,” vertelt hij. “O, er komt vast nog een terugslag, maar ik voel me al beter.

Het is wel zo dat dit de ziekte alleen maar afremt. Genezen kan niet. En daarom ben ik op het idee gekomen om samen met mijn vrouw Anita een benefietgala (zie kader) te organiseren. We hebben een stichting opgericht en er is een comité van aanbeveling dat staat als een huis. De opbrengst is bestemd voor het onderzoek naar deze ziekte. Ik hoop natuurlijk op een ontdekking, zodat ze echt wat kunnen doen tegen Parkinson. Dat ga ik waarschijnlijk niet meer meemaken, maar mogelijk jongere mensen wel. De ziekte slaat ook bij hen toe. Neem de Amerikaanse acteur Michael J. Fox. Die kreeg al op zijn dertigste te horen dat hij Parkinson had.”

Door Herman Rosenberg

| Foto: Eveline van Egdom

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van