Nieuw pleidooi om Bronovo te behouden

De wijkvereniging Benoordenhout is een nieuw offensief begonnen om het Bronovo Ziekenhuis te behouden. Zowel wethouder Kavita Parbhudayal (VVD, zorg) als de HMC-directie zijn recent benaderd.

Door

In een open brief aan Parbhudayal waarschuwt de vereniging ervoor dat door de ‘bevolkingsgroei en de vergrijzing’ op termijn een nieuw ziekenhuis nodig is voor Den Haag-Noord, Wassenaar en Scheveningen, als Bronovo inderdaad afgestoten zou worden. Het pleidooi is opgesteld door oud-GGD-arts Willem Beaumont, die eind vorig jaar de gelederen van de wijkvereniging is komen versterken. ‘lk ben tot de conclusie gekomen, dat de sluiting van het Bronovo Ziekenhuis negatief uitpakt voor de Haagse gezondheidszorg,’ schrijft hij.

Beaumont doet een dringende oproep om het vraagstuk breder te bekijken dan het Haaglanden Medisch Centrum nu doet. Het HMC doet aan ‘koker-denken’ omdat het alleen maar naar de eigen financiële situatie kijkt en niet naar de ‘werkelijke zorgbehoeften van de bevolking’. Daarmee verwijst Beaumont naar een van de hoofdredenen om Bronovo te sluiten: HMC wil de grond verkopen en de opbrengst steken in de vernieuwing en uitbreiding van het verouderde Westeinde Ziekenhuis.

Samenpersen

Volgens Beaumont is het een ‘misconceptie’ te denken dat je de zorg van Bronovo en die van het Westeinde kunt ‘samenpersen’ op de ‘te kleine’ locatie van het laatste ziekenhuis. Hij wijst ook op lessen die nog getrokken moeten worden uit de coronapandemie. De stichting van een kleiner gezondheidscentrum in het Benoordenhout ziet de arts niet als bruikbaar alternatief. De mogelijkheden van consulten per computer worden volgens hem overschat. Daarom moet een ‘Bronovo-kapitaal-vernietiging’ worden voorkomen. Beaumont roept B en W daarom op ‘de zorgbestemming van het Bronovo Ziekenhuis en het Bronovo-terrein te behouden’. Hij roept zowel Parbhudayal als de HMC-directie op het overleg met hem aan te gaan.

Met de inbreng van Beaumont schuift de wijkvereniging op naar het ‘kamp’ van de handhavers. Dat bestaat onder meer uit de Facebookgroep ‘Bronovo moet blijven’, zorgondernemer Chris Oomen en gepensioneerd chirurg Jan Sluimers. Eerder leek de vereniging zich vooral te richten op het project Park Bronovo, dat uitgaat van de sloop. Op het terrein zouden appartementen moeten komen en een poliklinisch zorgcentrum.

Solliciteren in het Bronovo Ziekenhuis

De HMC-directie houdt vooralsnog vast aan de sluiting, uiterlijk in 2024. Naast financiële overwegingen, speelt hierbij ook het gebrek aan zorgpersoneel een grote rol. Deze week verscheen op de site van het HMC nog een oproep aan verpleegkundigen om te solliciteren voor een functie in het Bronovo Ziekenhuis.

Wilt u meer Haags nieuws lezen?  Klik hier voor de verkooppunten van Den Haag Centraal. Als gevolg van de corona-maatregelen zijn niet alle verkooppunten geopend. Wilt u een exemplaar van de krant van 11 februari ontvangen? Mail dan naar info@denhaagcentraal.net. Kijk hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. 

Standaardportret
Bekijk meer van