Zeventig woningen voor dak- en thuislozen in Leidschenveen

Eindelijk een dak boven hun hoofd. Voormalige dak- en thuislozen kunnen nu terecht in zeventig tijdelijke wooneenheden in Leidschenveen.

Door

Een van de bewoners is laaiend enthousiast over het vooruitzicht op een eigen plekje aan de Henri Faasdreef in Leidschenveen.  Nu eens sliep hij bij kennissen, dan weer bij de nachtopvang. Hans, die niet met zijn echte naam in de krant wil, zegt ‘hartstikke blij te zijn’. “Ik ben financieel dakloos geraakt. Ik schaam me niet voor mijn situatie, maar ik blijf gezien de situatie toch liever anoniem.”

Het plan was om samen met zijn vriendin een nieuw bestaan op te bouwen in Taiwan, maar de relatie liep spaak en reserves raakten op. “Ik had nog zeventien euro contant toen ik terugkwam in Nederland. Als je nergens staat ingeschreven, kun je alleen nog terecht bij het Daklozenloket. Ik raakte mentaal opgebrand en sliep vooral overdag op plekken als het strand; ’s nachts liep ik door de stad.” Desondanks slaagde hij erin om een baan te vinden als paprikaplukker. “Ik ben dat uitzendbureau nog erg dankbaar.” Hij hoopt snel zijn intrek te kunnen nemen in de containerwoning op het nu nog deels braakliggende terrein.

Eric van Kempen van DMT Modular dat de woonunits maakt, keek tevreden toe tijdens de feestelijke opening. “Er komen vijf eilanden met veertien duurzame woningen met zonnepanelen en zuinige boilers en daartussenin loopterrassen. Het wordt echt heel mooi. Ik weet het zeker: mensen gaan vechten om een plekje hier.”

Doorbraakplan

Het project maakt deel uit van het Doorbraakplan Zorgdoelgroepen en Statushouders waarmee de gemeente Den Haag extra woonplekken realiseert voor mensen die op wachtlijsten staan om uit te stromen uit zorg- en opvanglocaties. “De mensen die hier komen wonen, zijn klaar voor de volgende stap: zelfstandig wonen,” zegt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, maatschappelijke opvang). “Natuurlijk wordt er een stevig oogje in het zeil gehouden en is er zeker de eerste tijd ambulante begeleiding.” Ook loopt er een huismeester rond en komt er een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners. Omwonenden waren in eerste instantie argwanend, maar dat gevoel ‘is omgeslagen’, volgens Petra Sevinga, stadsdeeldirecteur van Leidschenveen-Ypenburg. “Ook dit stadsdeel wil zijn steentje bijdragen. Zo willen leerlingen van het ’s Gravendreef College met de bewoners gaan koken en is ROC Mondriaan bereid om te kijken naar stageplekken.”

“Het gaat om mensen die nu een plek in de maatschappelijke opvang bezetten, omdat zij niet kunnen doorstromen vanwege de woningcrisis,” zegt woonwethouder Martijn Balster (PvdA). Om die reden nam het stadsbestuur het heft in eigen handen om het tekort aan dertienhonderd plekken voor zorgdoelgroepen op te vangen. Zo werd onder meer het voormalig verzorgingstehuis Willem Dreeshuis in gebruik genomen voor voormalig dak- en thuislozen. In totaal werden vierhonderd extra plekken geregeld en binnenkort wordt een nieuwe lichting locaties bekendgemaakt. Nu ook voor vluchtelingen uit Oekraïne huisvesting moet worden gezorgd, neemt de druk op woonruimte wel toe. “Dat maakt de opgave groter,” stelt Kapteijns. “Maar het is geen keuzemenu. We zullen dit met elkaar moeten doen.”

De units aan de Henri Faasdreef staan drie jaar lang op deze plek en worden daarna verplaatst. “Als gemeente hebben wij deze units gekocht en wij zijn ook verhuurder,” legt Kapteijns uit. “Met goed onderhoud kunnen deze woonunits wel 75 jaar mee,” vult Van Kempen aan. “Den Haag is echt een koploper hierin. Wij hopen dat meer gemeenten hun voorbeeld volgen.” Over zo’n twee maanden zijn alle woonunits geplaatst aan de Henri Faasdreef.

 

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van