Youseum opent in Leidschendam: TikTokken met een boodschap (foto’s)

Een ballenbak, een spiegelruimte, een led-tunnel. Bij Youseum in Mall of the Netherlands in Leidschendam kunnen bezoekers toffe foto’s en filmpjes maken voor sociale media. Maar de oprichters willen bezoekers ook iets meegeven.

Door

In de grote ballenbak liggen twee kinderen in de basisschoolleeftijd te spelen. Hun vader heeft z’n telefoon paraat om de hoofdjes die net boven de roze ballenlaag uitsteken, vast te leggen. “Mensen kunnen in deze ruimte zo anderhalf uur blijven plakken,” vertelt Joep Heusschen. Hij is chief operations officer en medeoprichter van Youseum, een interactief museum in Mall of the Netherlands in Leidschendam.

Youseum – dat al een vestiging heeft in Amsterdam, gericht op Instagram – is een ‘TikTok experience’ waar alles draait om het schieten van het perfecte plaatje en het maken van het origineelste filmpje, dat je vervolgens op sociale media kunt delen. In speciaal ingerichte ruimtes kunnen bezoekers zichzelf alleen of samen met vrienden laten vastleggen.

Het draait in dit museum om ‘you’, legt Heusschen uit, maar er is wél een onderliggende boodschap. “We noemen het ook wel de ‘You-man-show’. Ken je de Truman Show?”, vraagt hij. “In die film draait het helemaal om hoofdpersoon Jim Carrey en heeft hij een perfect leven, maar alles is uiteindelijk ook nep. Daar willen we bezoekers ook voor waarschuwen, dat niet alles op sociale media is wat het lijkt.”

Bananenschommel

Toch gaat het in het museum vooral wél om die originele en perfecte foto. Bezoekers kunnen een pasje scannen, dan worden er foto’s gemaakt door camera’s aan het plafond. Deze kun je laten afdrukken of je ontvangt ze per mail. “Foto’s die je zelf niet kunt maken,” aldus Heusschen. Maar bezoekers kunnen natuurlijk ook zelf op verschillende plekken foto’s en filmpjes maken. Op een bananenschommel tussen de bananen bijvoorbeeld, in een knalgroene keuken, in een ruimte met allemaal led-verlichting – ‘We LED you be yourself’ – en in een ‘laundry room’.

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen.]

Foto’s: Brian Mul

Ook het zogenaamde ‘Vibe House’ spreekt tot de verbeelding. De ruimte is vormgegeven door bekende Nederlandse TikTokkers als Glen Fontein, Lorenzo Dinatelle en Thomas Messina. Zij komen regelmatig langs om hier nieuwe ‘content’ te maken, zoals dat in de online-wereld wordt genoemd.

Heusschen: “De moeilijkheid voor ons is om iets simpels te bedenken dat op beeld heel goed werkt. De gekste dingen komen op camera vaak niet goed over, of de persoon op de foto valt helemaal weg,” legt hij uit. Het publiek dat op Youseum afkomt, is breed, vertelt hij. Er worden kinderfeestjes gevierd, middelbare scholieren komen er, maar ook gezinnen en zelfs stelletjes voor een date. “Er zijn mensen die puur komen voor het maken van foto’s, maar ook mensen die bijvoorbeeld een rondleiding met gids doen of opdrachten doen in de verschillende kamers. Het moet ook leuk zijn als je je telefoon vergeten bent,” aldus Heusschen.

Ontbossing

Naast ruimtes waar hippe foto’s gemaakt kunnen worden, zijn er ook twee ruimtes met een maatschappelijk doel. Eén kamer is gemaakt in samenwerking met kunstenaar Bert Barten, die met behulp van sensoren de geluiden van bomen over heel de wereld op muziek zet om aandacht te vragen voor de ontbossing. In die ruimte hoor je de frequentie van bomen en zie je bomen door middel van projecties en spiegels. Na afloop kun je middels een QR-code ergens in de wereld een boom laten planten.

Dichter bij huis: in samenwerking met Omapost is het mogelijk om jouw tofste foto in ansichtkaartvorm naar iemand te versturen om eenzaamheid tegen te gaan. In de toekomst hoopt het museum, net als in Amsterdam, educatieve programma’s te realiseren in samenwerking met scholen.

Op de valreep komt Heusschen nog met een ‘fun fact’. “Zelf heb ik geen sociale media,” biecht hij op. “Ik heb altijd geleerd dat ik werk en privé gescheiden moet houden, dus dat doe ik ook,” lacht hij.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van