Werkzaamheden Kijkduin deels stilgelegd tot na de zomer

De herinrichting van Kijkduin is gedeeltelijk stilgelegd. Het werk wordt met het oog op het badseizoen in oktober afgemaakt.

Door

Daartoe heeft wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) besloten, na een verzoek van de verzamelde ondernemers. “Juli is een ontzettend belangrijke maand voor ondernemers, zeker na dit druilerige voorjaar. Voor sommige ondernemers is het de komende tijd erop of eronder. Waar het kan, moeten we hun dus helpen. Daarom stellen we deze werkzaamheden nu uit, ook al hangt daar een prijskaartje aan,” aldus Van Asten. De extra kosten zijn 100.000 euro. Die worden gedekt uit de post ‘onvoorzien’. Het uitstel betreft met name het werk aan het ‘lage’ Deltaplein bij de boulevard.

Volgens de oorspronkelijke planning zou er tot eind juli worden doorgewerkt en zou de herinrichting dan klaar zijn. Maar dat schema stond al onder druk. Daar kwam bij dat de gemeente, zo staat in een bericht aan de raad, vond dat werken in juli wel kon omdat het ‘hoogseizoen’ pas in augustus zou beginnen. De ondernemers hebben er al eerder op gewezen dat juli voor hen ook bij het hoogseizoen hoort. Uit cijfers blijkt dat het nieuwe Kijkduin nog niet goed loopt. In 2022 kwamen er 724.000 bezoekers, tegen 1,4 miljoen in het topjaar 2018.

Vuurtorentje en speelboot

De ondernemers zijn blij met het uitstel. Woordvoerder Woody Louwerens: “Volgens de eerdere planning zou het lage Deltaplein de hele maand juli nog openliggen. Dat wilden we niet. Het wordt nu tijdelijk dicht gemaakt.”

De nieuwe inrichting van Kijkduin sluit aan op de nieuwbouw van woningen en bedrijven. Op het ‘lage’ Deltaplein is aan de zeezijde een groot paviljoen in aanbouw, dat wordt aangeduid als ‘het Bastion’. Hierin komen twee kiosken. Erop komt het gerenoveerde oude vuurtorentje te staan, van oudsher het herkenningspunt van de familiebadplaats. Aan het zuidelijke uiteinde van de nieuwe boulevard wordt de speelboot in ere hersteld.

De uitgestelde werkzaamheden zijn onder meer het verwijderen van de huidige bestrating en opnieuw asfalteren van het ‘lage’ Deltaplein. De rest van Kijkduin wordt volgens de gemeente nog steeds vóór 1 augustus opgeleverd. Dat moet ook wel, want op 12 augustus is de badplaats het decor van de finish van de eerste etappe van de Tour de France Femme, die begint in Rotterdam.

Standaardportret
Bekijk meer van