Weigeliaplein toch nog niet gered

Bewoners, raadsleden en erfgoedorganisaties willen dat het historische woningcomplex Weigeliaplein in de Heesterbuurt behouden blijft, maar eigenaar Haag Wonen blijft kanttekeningen plaatsen.  

Door

Op 10 juli wees de gemeenteraad met een ruime meerderheid het plan voor sloop en nieuwbouw af. Daarbij vielen harde woorden. De SP had het over een ‘verkrottingsstrategie’ door Haag Wonen, Hart voor Den Haag sprak van ‘drammen, chanteren, persen en voor het blok zetten’ van bewoners door de corporatie en wethouder Martijn Balster (PvdA, volkshuisvesting). De wethouder steunde het sloopplan, maar tevergeefs dus. Dat plan gaat uit van de sloop van de 395 bestaande, rond een groene binnenhof gelegen woningen en nieuwbouw van 515 woningen, deels in een flat aan de zijde van de Kamperfoeliestraat.

Maar wat dan wel? Er werd in dezelfde vergadering een motie van de VVD aangenomen die stelt dat de ‘bestaande stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten’ behouden moeten blijven en verder: ‘renovatie waar dat kan, nieuwbouw waar dat noodzakelijk is’. Ook moet het renovatieplan dat de bewoners hebben laten maken het ‘vertrekpunt’ zijn. En er zou een brede werkgroep moeten worden geformeerd.

Geen werkgroep

De resterende bewoners van het honderd jaar oude complex zeggen daarna verschillende keren te hebben geprobeerd contact  op te nemen met Haag Wonen, maar dat mislukte. De gevraagde werk groep is dan ook niet opgericht. Wethouder Balster besloot het Centrum voor Conflicthantering in te schakelen. Dat levert een bemiddelaar. Priscilla Hoogen boom van de Bewonerscommissie Complex 70 noemt de gang van zaken ‘weinig vertrouwenwekkend’. “Haag Wonen negeert ons. En opeens horen we dan van de gemeente dat er een bemiddelaar is aangesteld. We gaan wel praten, want wij zitten er positief in.”

Tim de Boer, fractievertegenwoordiger van de Haagse Stadspartij en zeer betrokken bij het dossier, vindt dat zowel Haag Wonen als de gemeente de zaak verkeerd aanpakt. “Zonder overleg met de bewoners is een bemiddelaar aangewezen. Na alles wat er is gebeurd, is dit niet de goede aanpak. De gemeenteraad is duidelijk geweest: géén sloop. Maar dat lijkt niet tot Haag Wonen door te dringen.”

Donkere wolken

De mening dat het Weigeliaplein op zijn minst voor een deel moet worden gered, leeft veel breder. De vereniging Vrienden van Den Haag constateerde in een opiniestuk in Den Haag Centraal van 24 oktober dat zich door het optreden van Haag Wonen ‘donkere wolken’ samenpakken boven het plein. Het buurtje dreigt af te glijden en is straks niet meer te redden, vrezen de Vrienden. ‘Gevolg is dat de sociale omgeving er niet meer stabiel is. Het leegstandsbeheer roept een sfeer van verwaarlozing op. Ruim de helft van de 400 huishoudens is al vertrokken. Sloop hangt immers als vervreemdend feit boven dit stukje typische interbellum-architectuur,’ aldus de brief.

Ook de stichting SOS Den Haag, het Haags Monumenten Platform en de Bond Heemschut Zuid-Holland hebben zich uitgesproken voor het behoud van het complex. Zelfs een mensenrechtenrapporteur van de VN mengde zich in de kwestie en constateerde dat Den Haag te weinig doet om zijn goedkope woningvoorraad in stand te houden.

Haag Wonen reageert terughoudend op de kritiek. “Op dit moment bevinden we ons in een bemiddelingsproces, naar aanleiding van de motie, en we werken hier zorgvuldig aan mee met alle betrokken partijen. Het is belangrijk dat dit traject de aandacht krijgt die het verdient. Daarom doen we op dit moment geen inhoudelijke uitspraken in de media, omdat we de lopende gesprekken niet willen beïnvloeden,” aldus een woordvoerder (onderaan het stuk de volledige reactie van Haag Wonen).

‘Helaas kan het niet’

Bestuursvoorzitter Mohamed Baba van Haag Wonen liet in augustus per brief aan B en W weten ‘zeer teleurgesteld’ te zijn over het afblazen van de sloop en nieuwbouw. Hij kondigde aan opnieuw met de overgebleven bewoners in gesprek te zullen gaan. Tegelijk liet hij weten dat ‘voor Haag Wonen blijft staan dat algehele renovatie, zoals eveneens door het onafhankelijk onderzoek bekrachtigd, helaas niet tot de mogelijkheden behoort’. Onlangs voegde hij daar in AD Haagsche Courant nog aan toe: ‘Wij zijn een sociale verhuurder, maar uiteindelijk gaan we wel over ons eigen vast goed. Op een gegeven moment moet je kijken naar het algemeen belang en moet je duidelijkheid en helderheid geven aan alle bewoners.’

HSP’er De Boer trekt zij eigen conclusies. “Uit alles blijkt dat Haag Wonen niets ziet in renovatie. Maar dat kan niet. Er ligt een uitspraak van de raad. Nu wel slopen zou het belonen zijn van decennia geen of slecht onderhoud.” De bemiddeling door het Centrum voor Conflicthantering begint eind deze week.

Volledige reactie Haag Wonen
Op dit moment bevinden we ons in een bemiddelingsproces, naar aanleiding van de motie, en we werken hier zorgvuldig aan mee met alle betrokken partijen. Het is belangrijk dat dit traject de aandacht krijgt die het verdient. Daarom doen we op dit moment geen inhoudelijke uitspraken in de media, omdat we de lopende gesprekken niet willen beïnvloeden.

Wel willen we benadrukken dat we ons zorgen maken over de vertraging en de gevolgen hiervan voor onze bewoners. We blijven ons maximaal inzetten om de bewoners te begeleiden en hun woonomgeving veilig en leefbaar te houden.

Wij willen ingaan op een aantal feitelijke onjuistheden in het bovenstaande stuk.
Wij negeren de bewoners niet. Het college van B en W was verantwoordelijk voor het in werking brengen van de motie. Ook wij waren in afwachting van de uitnodiging voor de werkgroep. Wij hebben aangegeven open te staan voor de werkgroep en wisten ook niet dat dit een bemiddelingsgesprek zou worden.

Er staat in het stuk dat ‘zowel Haag Wonen als de gemeente de zaak verkeerd aanpakt’ wat betreft de bemiddeling. Maar wij zijn hier geen partij in geweest. Dus dit is niet met ons afgestemd. Het was dus ook zonder overleg met Haag Wonen.

Standaardportret
Bekijk meer van