Weer crisis over cultuurgebouw: Jo Coenen botst met bouwer en gemeente

Opnieuw is er een crisis over het Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC). De Maastrichtse architect Jo Coenen voelt zich niet serieus genomen door de gemeente Den Haag.

Door

Architect Jo Coenen heeft zich dinsdag teruggetrokken als supervisor van de bouw van het cultuurcentrum OCC. Op uitdrukkelijk verzoek van de gemeente blijft hij toch nog aan tot 1 december.

Coenen stuurde dinsdag een mail met de volgende mededeling aan gemeentelijk projectleider Iwan de Vries en Erik Pasveer, hoofd stedenbouw van de gemeente: ‘Er rest mij niets anders dan mijn taak als supervisor per 30 augustus neer te leggen.’

Coenen bevestigt telefonisch aan Den Haag Centraal dat hij deze stap heeft gezet, maar wil verder geen commentaar geven. Hij blijft wel als architect betrokken bij het project, maar wilde dus niet meer de hoofdverantwoordelijke zijn. De andere bij het project betrokken architect is Patrick Fransen van het bureau NOAHH.

 

‘Er rest mij niets anders dan mijn taak als supervisor per 30 augustus neer te leggen.
Jo Coenen (architect)

 

De samenwerking tussen de twee is van het begin af aan slecht. Er moest in het verleden al twee keer worden bemiddeld om ze op één lijn te krijgen. In een eerste reactie zegt wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling): “Coenen is een vermaard architect. Ik ben echt blij met de rol die hij heeft gehad in de totstandkoming van dit nu al iconische gebouw.”

Woede bij Jo Coenen

Eén van de dingen die Coenens woede hebben gewekt is de uitvoering van de vijftig opvallende gevelkolommen van het cultuurgebouw. De eerste exemplaren zijn vorige week met veel tamtam geplaatst. Deze beeldbepalende ‘bomen’ of ‘stemvorken’ blijken er nu anders uit te zien dan hij en Fransen ze hadden ontworpen. De gemeente stelt evenwel dat de ‘beide architectenbureaus’ met de wijziging van de kolommen akkoord zijn gegaan.

Coenen vindt verder dat hij in zijn contacten met de gemeente en de bouwer ‘weinig respons’ kreeg. Volgens de woordvoerder is met Coenen afgesproken dat hij tot 1 december supervisor blijft van het OCC. “Daarna blijft hij nog wel als architect bij de bouw betrokken. Hij blijft wel supervisor van de ontwikkeling van het Spuikwartier als geheel.”

Dit bericht is aangepast op 5-09-2018 om 23.57 uur 

Lees meer over deze crisis in de Den Haag Centraal van donderdag 6 september.

Standaardportret
Bekijk meer van