Vuurwerkverbod zet stad nog meer onder hoogspanning

Tijdens de jaarwisseling geldt er in Nederland een algeheel vuurwerkverbod. Het doel is de zorg in deze coronatijd te ontlasten. Gaat dat in Den Haag werken?

Door

Wat voor jaarwisseling gaat Den Haag tegemoet? Dat is een vraag die er elk jaar is: de residentie heeft immers een bedenkelijke reputatie op dit gebied. Toch is het voor de komende jaarwisseling een nog prangendere kwestie, nu het kabinet een algeheel vuurwerkverbod heeft afgekondigd. Eerder in het jaar was al bepaald dat knalvuurwerk en vuurpijlen niet meer mochten, nadat de jaarwisselingen in 2018 en 2019 met veel geweld richting hulpverleners gepaard waren gegaan.

De formele reden voor het algehele verbod nu, dat vooralsnog alleen voor dit jaar geldt, is om extra druk op de door corona al zwaar belaste zorg te voorkomen. De ziekenhuizen kunnen de vuurwerkslachtoffers er even niet bij hebben. Wie het verbod negeert, kan rekenen op een boete van honderd euro en een strafbladaantekening.

Een logische vraag is of een algemeen vuurwerkverbod voor Den Haag een handige maatregel is. Ras-Hagenees Michel Adam, voormalig voetballer van ADO Den Haag, eigenaar van een stomerij aan de Maartensdijklaan en vuurwerkhandelaar, zei het vorige week treffend in de tv-talkshow ‘Beau’: een vuurwerkverbod in Groningen is heel iets anders dan een vuurwerkverbod in Den Haag. Hij zei wat veel stadgenoten denken. Nadat premier Rutte vorige week vrijdag het vuurwerkverbod bekend had gemaakt, werd ’s avonds na een oproep op Facebook om stipt acht uur uit protest op veel plekken in de stad vuurwerk afgestoken.

Landelijk plaatje vuurwerkverbod

Is overwogen om het vuurwerkverbod niet overal in het land te laten gelden? Een woordvoerder van de Nationale Politie zegt dat bij het ontwikkelen van beleid naar het ‘landelijke plaatje wordt gekeken, niet specifiek naar de stad Den Haag’. Een woordvoerder van de Haagse politie laat weten: “Als politie steunen wij de oproep van de regioburgemeesters om dit jaar een tijdelijk vuurwerkverbod in te stellen. Op deze manier ontlasten we gezamenlijk de zorg.” Burgemeester Jan van Zanen denkt er niet anders over, aldus zijn woordvoerder.

Lector crisisbeheersing Menno van Duin, verbonden aan het Instituut voor Fysieke Veiligheid, kan zich het vuurwerkverbod vanuit het landelijke perspectief goed voorstellen. “Het past ook in een trend. De politiek en de maatschappij zijn steeds minder tolerant voor vuurwerk. Het momentum is door de coronacrisis daar. In het veiligheidsberaad van de burgemeesters was er consensus. En als je het doet, moet je het landelijk doen. Jan van Zanen zal dan niet zeggen: laat ik het, gezien de specifieke situatie in Den Haag, anders aanpakken. Als het dan misgaat, staat de Onderzoeksraad voor Veiligheid bij wijze van spreken al klaar. En als Den Haag vuurwerk wel toe zou staan, trekt dat waarschijnlijk nog eens allemaal types van buiten Den Haag aan. Geen bestuurder zit daar op te wachten.”

Zal het algehele vuurwerkverbod bijdragen aan het doel: het ontlasten van de zorg? Feit is dat met het al eerder ingestelde verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen al een risicofactor werd weggenomen. Ook zorgt niet het ‘brave’ consumentenvuurwerk voor de meeste ellende. Dat doen toch echt het andere, al verboden vuurwerk en het illegale vuurwerk dat in het buitenland wordt gehaald. In de Volkskrant van maandag zei een Hagenaar van middelbare leeftijd die was afgereisd naar het grensdorp Baarle-Hertog: ‘Je mag het hele jaar al niks. Ze hebben al twee vakanties afgepakt. Dit pakken ze me níét af.’

Niet doof

Natuurlijk zijn de politie en het stadsbestuur niet doof voor deze geluiden. De woordvoerder van burgemeester Van Zanen: “We realiseren ons dat voor sommige mensen het afsteken van vuurwerk belangrijk is en dat het verbod een teleurstelling is. Maar ook dit is een maatregel die helpt om de zorg niet onnodig verder te belasten. Daarom doen we een beroep op inwoners van Den Haag: houd je ook aan deze maatregel.” De zegsman geeft ook mee dat de Haagse jaarwisseling samen met het Openbaar Ministerie grondig wordt voorbereid. Zo worden onder meer winkels gecontroleerd of zij niet toch vuurwerk verkopen.

Lector crisisbeheersing Van Duin spreekt, alles overziend, van een dilemma. “Den Haag is natuurlijk een exceptioneel geval. En als je naar heel Nederland kijkt, is vuurwerk vooral een probleem van de Randstad. Zoals bij veel beslissingen nu: met vijftig procent van de kennis moet honderd procent van de beslissingen worden genomen. Pas op 2 januari weten we of de beslissingen de juiste waren. En de conclusie kan dan zijn dat wat in de ene regio goed uitpakte, dat in een andere regio juist niet het geval was.”

En vreugdevuren?

Of de bekende vreugdevuren er dit jaar op het strand zullen zijn, is nog onzeker. De vergunningsaanvragen zien er goed uit, heeft burgemeester Jan van Zanen al gezegd. Maar corona dreigt ook hier roet in het eten te gooien. Medio oktober zei Van Zanen dat hij rond deze tijd een beslissing zou nemen. Zeker is al wel dat er bij de Hofvijver en op het strand geen publieke vuurwerkevenementen zijn.

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 19 november 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van