Voormalig Munie-pand aan het Noordeinde wordt spiritualiteitswinkel Ananda

Interesse in spirituele zaken zit in de lift. Mede daarom durfden de eigenaren van Ananda ook een nieuwetijdswinkel te openen aan het Noordeinde. Uitgerekend in het oude pand van tassenontwerper Omar Munie.

Door

Op de begane grond van het veelbesproken pand De Rijnstroom aan het Noordeinde 64/64a vestigt zich eind februari Ananda, de nieuwetijdswinkel voor spiritualiteit en verdieping. De ruimte – die zo’n 230 vierkante meter beslaat – staat straks vol met onder meer wierook, klankschalen en kaarsen.

Een derde van de ruimte is bestemd voor stenen en kristallen, vertelt mede-eigenaar Shirley van Woerkom. “Op dit moment is er uit Brazilië een drie meter hoge amethistgeode onderweg naar Den Haag. Dat pronkstuk zetten we achter in de zaak. Wat ie gaat kosten? Nou, dan moet je toch wel denken aan zo’n dertig- à veertigduizend euro. En er zijn altijd kopers voor. Kijken we zelf ook weleens van op, het is best een bedrag, maar veel mensen zien zo’n uniek stuk als een kunstwerk.”

Met de komst van de spiritualiteitswinkel lijkt de rust weergekeerd in het monumentale pand. De vorige huurder, tassenontwerper Omar Munie, zorgde de afgelopen jaren voor veel tumult. De irritaties begonnen al toen de voormalige Somalische vluchteling in 2018 via een transactie met rijk en gemeente De Rijnstroom zeer voordelig in handen kreeg. Toen een belastingschuld roet in het eten dreigde te gooien, nam zakenman en belegger Jeroen de Wilde zijn schuld over. Munie verkocht daarop het pand meteen door aan De Wilde. Tot ergernis van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), dat sinds de Munie-deal geen panden meer ‘onderhands’ verkoopt aan gemeenten. In september vroegen twee voormalige werknemers Munie’s faillissement aan, nadat hun salaris slechts ten dele of helemaal niet werd uitgekeerd.

Schikking

Een faillissement werd afgewend, toen Munie op de dag van de zitting van de rechtbank alsnog met het geld over de brug kwam. Tegelijkertijd bleek hij nauwelijks huur te betalen: zijn schuld zou tot vier ton zijn opgelopen, iets wat Munie overigens altijd heeft ontkend. Na een schikking waarbij Munie per september afgelopen jaar vertrok, hoefde hij De Wilde niets te betalen. Inmiddels heeft de tassenontwerper een onderkomen gevonden in de Mall of the Netherlands.

 

Op TikTok gaan steeds meer filmpjes rond over tarotkaarten en kristallen.
Shirley van Woerkom

 

Shirley van Woerkom, grotendeels op de hoogte van de perikelen rondom de vorige huurder, reageert gelaten: “Die historie heeft met ons niets van doen.” Toch heeft ze, net als bij haar andere winkels in Haarlem en Utrecht, de ruimte wel eerst gereinigd met rokende houtjes van de Palo Santo-boom, afkomstig uit Peru en Venezuela. “Daarmee schoon je de energie op.” De nog krachterige reiniging door het branden van witte salie vond ze niet nodig. “Dat stinkt ook zo, en als je even je aandacht er niet bij hebt, kan het een tegenovergesteld effect sorteren.”

Geen concurrentie

In drie jaar heeft van Woerkom samen met haar man drie vestigingen geopend. Hoe verklaart ze het succes? “Het is werkelijk ongelooflijk, de laatste tijd heeft de interesse in spirituele zaken een vlucht genomen. Steeds meer mensen zijn bezig met zelfontwikkeling. Ook de jongere doelgroep spreekt dat aan. Op TikTok gaan steeds meer filmpjes rond over tarotkaarten en kristallen. We zullen zeker wat influencers bij de opening uitnodigen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Het pand De Rijnstroom op het Noordeinde.

Het pand De Rijnstroom op het Noordeinde. (Archieffoto: DHC)

Wat ook in hun voordeel werkt, is het gebrek aan concurrentie. “De meeste eigenaren van nieuwetijdswinkels naderen een pensioengerechtigde leeftijd, het is niet altijd makkelijk een opvolger te vinden.”

Betekenis Ananda

Zelf werkte Van Woerkom 22 jaar bij een Japans elektronicabedrijf. Toen ze het bericht las dat de Haarlemse Ananda (‘ruim dertig jaar een begrip in de stad’) zijn deuren zou sluiten, kreeg ze zoals ze het zelf beschrijft: ‘een inslag in haar lijf.’ “Ik voelde gewoon: dit moet ik doen.” Ook toen ze het pand aan het Noordeinde zag, was ze verkocht. “Het is een onzekere tijd, maar ik ga puur op mijn gevoel af en dat gevoel zegt dat het goed zit. Bovendien moet je af en toe een risico nemen, anders kom je nergens.” En zo hoopt Shirley van Woerkom dat ook de neef van Boeddha een begrip wordt. Letterlijk betekent Ananda: hij die vreugde en plezier brengt.

Ananda, Noordeinde 64/64a, opening eind februari. Meer informatie: www.ananda.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 6 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van