Vol programma Indië-herdenking 15 augustus

Donderdag 15 augustus staat Den Haag in het teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië, 79 jaar geleden. Behalve de grote herdenking bij het Indisch Monument zijn er tal van andere activiteiten.

Door

Om 12.00 uur begint er een programma in de Grote Kerk met een bespeling van het carillon; beiaardier Gijsbert Kok speelt Indische stukken. In de kerk is een inleiding in woord en muziek van Francesca Vincentie, waarna de bezoekers met elkaar in dialoog gaan over het thema: de echo van oorlog. Van 14.00 tot 17.00 uur is er open podium in Museum Sophiahof (Sophialaan) met voordrachten, muziek en dans.

Speciaal voor 15 augustus lezen actrice Esther Scheldwacht en collega’s van Het Nationale Theater (16.00 uur) in de Koninklijke Schouwburg de nieuwe tekst ‘Troost’. Die gaat over het geweld tegen vrouwen tijdens de Japanse bezetting en over de zogenoemde ‘troostmeisjes’. Filmhuis Den Haag vertoont om 13.00 uur de film ‘Stemmen van naoorlogse generaties’ van de makers Simone Berger en Armando Ello. In het Paard vanaf 21.00 een concert door de Javaanse funkgroep LAIR en singer-songwriter Monica Hapsari.

Indisch Monument

Net als de afgelopen twee jaar wordt de hoofdherdenking ’s avonds gehouden bij het Indisch Monument. Sprekers zijn daar schrijfster Yvonne Keuls en haar kleindochter Babiche. Zij vertellen het verhaal van de ‘Duizend van Amahei’, krijgsgevangen KNIL-militairen die samen met lokale dwangarbeiders een vliegveld op het eiland Ceram moesten aanleggen. De vader van Keuls’ vorig jaar overleden echtgenoot Rob was één van die gevangen. Yvonne Keuls, zelf van gemengde komaf (haar moeder was Javaanse), heeft veel over het Indische verleden van haar familie geschreven.

Yvonne Keuls en haar kleindochter Babiche spreken bij het Indisch Monument. | Foto: Kaya de la Rambelje

Op de herdenking komt ook burgemeester Jan van Zanen aan het woord. Hij draagt een bewerking voor van het gedicht ‘Er leven haast geen mensen meer’ van de Haagse cabaretier en oud-Birmagevangene Wim Kan (1911-1983). Kan schreef dat uit protest tegen het bezoek dat de Japanse keizer Hirohito in 1971 aan Nederland bracht. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO1 vanaf 18.45 uur.

Voor meer informatie, klik hier.

Standaardportret
Bekijk meer van