Vier nieuwe hotels in hartje Den Haag

De hotellerie tiert welig in de hofstad. Het vorig jaar zijn er ruim tweehonderd kamers bij gekomen. En alleen al in het historisch centrum zijn nog vier nieuwe logeeradressen op komst. Een overzicht.

Door

1. Kneuterdijk

Toen het regiokantoor van ABN AMRO begin 2017 vertrok van de Kneuterdijk naar het voormalige onderkomen van de Kamer van Koophandel aan de Koningskade, liet de bank een enorme leegte achter in het hart van de stad.

Het statige, door ingenieur H.F. Mertens ontworpen bankgebouw werd in de jaren twintig gebouwd voor de Rotterdamsche Bank. Het deel met de historische gevel en de latere uitbreidingen beslaan samen maar liefst 12.000 vierkante meter, verdeeld over zeven bouwlagen.

De parkeergarage Heulstraat is ook onderdeel van het complex. Vastgoedbelegger DHG kocht het geheel en blijkt nu te kiezen voor transformatie tot ‘hoogwaardig hotel’ met 220 kamers, een openbaar restaurant en vergaderruimtes. Willem Slager, commercieel directeur van DHG: “Aan nieuwe kantoren heeft de binnenstad niets, een hotel maakt de stad een stuk aantrekkelijker en dat is ook goed voor de lokale retail.”

 

De parkeergelegenheid is handig en veilig voor hooggeplaatste gasten, die kunnen dan binnendoor vanuit de auto naar het hotel.
Willem Slager (commercieel directeur vastgoedbelegger DHG)

 

De architecten van het Haagse bureau Geurst & Schulze maakten schetsen voor een uitbreiding van de bovenste verdieping van de moderne uitbouw. “Het gaat om een beperkte verbouwing, waarbij iets meer ruimte ontstaat voor licht en extra kamers.

De oorspronkelijke façade blijft daarbij intact,” licht Slager toe. Ook de studie voor de vergroting van de parkeercapaciteit in de garage, van bijna negentig naar honderd plekken, is van de hand van Geurst & Schulze Architecten. Daarvoor wijkt de oude kluis in de garage. “De parkeergelegenheid is handig en veilig voor hooggeplaatste gasten, die kunnen dan binnendoor vanuit de auto naar het hotel.”

Over de naam van het nieuwe hotel kan Slager nog niets zeggen: “We zijn met verschillende partijen in gesprek over de exploitatie, maar er zijn nog geen contracten getekend.” Een vijfsterrenhotel, met zwembad, wordt het in elk geval niet. “De verwachting is eerder viersterren-plus.” Als alles volgens schema verloopt, gaat het hotel eind 2019, begin 2020 open.

Kneuterdijk: de historische gevel van het voormalige bankgebouw blijft bij de verbouwing tot hotel intact.

Kneuterdijk (PR)

 

2. Lange Vijverberg

Ook om de hoek, op de Lange Vijverberg 10 en 11, wordt gewerkt aan een nieuw hotel. Vanaf het najaar herbergen de monumentale gebouwen het eerste Staybridge Suites-hotel van Nederland. Staybridges Suites is een merk van de InterContinental Hotels Group waartoe ook onder meer Crowne Plaza en het pas op het Noordeinde geopende Hotel Indigo behoren. De hotelkoepel realiseert achter de twee gevels het niet geringe aantal van 101 kamers op 5000 vierkante meter.

Het nieuwe hotel mikt met de ‘extended stay’-formule op gasten die komen voor een langer verblijf. “Het is meer een hotel om in te leven dan om in te verblijven,” laat Group-woordvoerder Iman Denney-Brown weten. “Er komen een ontspannende woonkamer en een fitnessruimte, men kan boodschappen doen in de pantry en er zal een wasserette zijn. In de suites bevinden zich volledig uitgeruste keukens en overal komt wifi.” Tijdens de ‘midweek social’ is er de mogelijkheid om je buren te ontmoeten.

Het Staybridge Suites-hotel op de Lange Vijverberg is gericht op langer verblijf.

Lange Vijverberg (Mulderblauw architecten)

 

3. Paleisstraat

In de Paleisstraat liet de Staatsloterij 25 jaar geleden het hoofdkantoor bouwen, maar de kansspelorganisatie pakte eind 2016 haar biezen. Na de fusie met de Lotto werd de locatie verruild voor het Lotto-kantoor in Rijswijk.

De van oorsprong Zwitserse keten Mövenpick laat het uit spiegelend natuursteen opgetrokken gebouw met uitzicht op Paleis Noordeinde verbouwen tot hotel naar het ‘Dutch Design concept’. De interieurdesigners van Wilson Associates uit New York richten het logement in met een ‘onmiskenbare Hollandse uitstraling’ en verwijzingen naar het koninklijke karakter van de stad. De begane grond van het ruim 4000 vierkante meter tellende pand beschikt over een fraai atrium met lichtkoepel. Hier komen, naast een foyer, ook een ‘coffee & wine’-loungeconcept en een ‘all day dining’-brasserie.

Het hotel beschikt straks eveneens over een fitnessruimte, drie vergaderzalen en zo’n veertig eigen parkeerplaatsen. De vier bovenliggende verdiepingen krijgen in totaal 72 kamers. In 2019 opent deze vierde Nederlandse Mövenpick-vestiging naar verwachting haar deuren. Een van de drie andere hotels, in Voorburg, is sinds eind maart juist gesloten vanwege een te lage bezettingsgraad.

Het movenpick-hotel in de Paleisstraat krijgt een 'onmiskenbaar Hollandse uitstraling'.

Paleisstraat (PR)

 

4. Grote Marktstraat

In de Grote Marktstraat maakt in het voorjaar van 2019 een tweede hotel zijn opwachting. Suite Novotel is al sinds de opening van de Nieuwe Haagse Passage in bedrijf. Nu komt er nog een bij, tegenover de Bijenkorf, in het pand dat Barbara Plaza heet.

Exploitant is de Duitse Plaza Hotelgroup, die is aangesloten bij de Amerikaanse keten Best Western. Het gebouw, met onderin de winkels Kruidvat, Xenos en ICI Paris XL, en op de eerste verdieping sportschool Basic Fit, was tot enige tijd geleden in gebruik bij de gemeentelijke ingenieursdienst. Het plan is om in het Best Western Plaza Den Haag City-hotel 78 kamers te realiseren, waarvoor de bovenste twee verdiepingen van het complex worden uitgebreid.

Het pand in de Grote Marktstraat waar een hotel komt.

Grote Marktstraat (DHC/Winish Chedi)

 

Hotels in Den Haag

Lange tijd was de gemeente terughoudend in het toestaan van nieuwe initiatieven, om bestaande hotels te beschermen. Maar vanwege de groei van het aantal hotelovernachtingen en de ambitie om Den Haag als toeristische bestemming op de kaart te zetten, krijgen de plannen nu ruim baan.

Hotels in Den Haag

De cijfers op een rij

Aantal hotels

65

Aantal kamers

4500 (9220 bedden)

Aantal overnachtingen 2017

1.739.000 (+ 9,6% t.o.v. 2016)

Impact vrijetijdssector 2016

2,2 miljard euro

Goedkoopste nacht

21 euro (Hostel The Golden Stork, gemengde slaapzaal)

Duurste nacht

1450 euro (Hotel Des Indes, presidentiële suite)
Standaardportret
Bekijk meer van