Vier jaar cel voor miljoenenoplichting door ‘harteloze’ Haagse
De Haagse Tiffany van D. (52) is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en het terugbetalen van 5,5 miljoen euro aan de Friese multimiljonair die ze jarenlang heeft opgelicht. Ook lieten zij en haar man het paviljoen aan de Scheveningse boulevard achter met een miljoenenschuld.
De voormalig kapster uit Den Haag kreeg in december 2015 een liefdesrelatie met de rijke oudere zakenman uit Friesland, met wie ze in contact was gekomen via Marktplaats. Tiffany van D. deed alsof ze zelf ook vermogend was door bezit van vastgoed en een nog vrij te komen erfenis van haar opa. Omdat ze zei te worden bedreigd en afgeperst door haar ex-vriend, leende het slachtoffer haar miljoenen voor onder meer beveiliging. De vrouw gaf het geld in werkelijkheid uit aan een leven in luxe. Zelfs haar huwelijk in 2018 met een andere man, de twintig jaar jongere Ezra M., werd betaald door de Fries, zonder zijn medeweten.
Politieonderzoek
Van D. en M. waren eigenaar van het bedrijf Soulsistah, met interieurzaken aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag en in de Mall of the Netherlands in Leidschendam. Ook waren er plannen voor een exclusieve beachclub in het futuristische paviljoen op de Scheveningse Noordboulevard. De grote investeringen daarin door het stel zonder enige horecaervaring bracht een politieonderzoek op gang. Eind 2021 deed de politie invallen in de ondernemingen, die werden gesloten en later failliet verklaard. Van D. bleek geen vermogen te hebben en de zogenaamde miljoenenerfenis van haar opa bestond uit schulden.
De verdachte heeft degene die haar jaren liefhad op een zeer geraffineerde wijze om de tuin geleid
De rechtbank in Den Haag stelt dat Van D. ‘op een harteloze wijze’ misbruik heeft gemaakt van de Friese man. ‘De verdachte heeft degene die haar jaren liefhad op een zeer geraffineerde wijze om de tuin geleid,’ zo leest de uitspraak. ‘Naast het feit dat hij daardoor heel veel geld is kwijtgeraakt, heeft hij door de verhalen van de verdachte over de dreiging, ook richting hem, jaren in angst geleefd en is zijn vertrouwen in mensen en in relaties geschaad.’ Van D. is eveneens veroordeeld voor het aftroggelen van 125.000 en 5000 euro van twee kennissen. Voor de drie oplichtingen en het witwassen van ruim 5,5 miljoen euro legde de rechter haar een celstraf op van vier jaar, zoals geëist door het Openbaar Ministerie. Ook moet ze het geld terugbetalen.
Witwassen
Naast Van D. stonden haar 33-jarige echtgenoot, haar 29-jarige dochter en een 60-jarige vriendin terecht. Zij zijn allerdrie veroordeeld voor het helpen witwassen van het geld. Volgens de rechter zijn ze voorgelogen over de herkomst ervan, maar hadden de grote bedragen bij hen tot argwaan moeten leiden. Ezra M. kreeg in een periode van 3,5 jaar ruim 1,5 miljoen euro overgemaakt. De vriendin van de oplichtster sluisde 4,5 miljoen euro door. Zij kregen een voorwaardelijk celstraf van zes maanden en een taakstraf van respectievelijk 240 en 180 uur opgelegd. De dochter heeft 122.920 euro uitgegeven en kreeg daarvoor drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van honderd uur.
Soulsistah bleek zelfs kickbokser Rico Verhoeven te hebben opgelicht
En het paviljoen op de Scheveningse boulevard, dat staat weer leeg. Aanvankelijk zou het Hard Rock Café zich vestigen in het gebouw dat de firma Hommerson had verhuurd aan bierbrouwer Heineken. Toen dat niet doorging, meldde Soulsistah zich. Het plan voor een beachclub ‘is uniek, onderscheidend en trekt een nieuw publiek naar Scheveningen door het jaar heen’, meldde toenmalig wethouder Anne Mulder (VVD, Scheveningen) aan de gemeenteraad. Maar nog voor de opening werden de eigenaren gearresteerd. Vervolgens stond het paviljoen vijf jaar leeg. Afgelopen augustus opende Silverbeach Club er de deuren, om drieënhalve maand later alweer failliet te gaan. Wat er nu met het pand gaat gebeuren, is onduidelijk.
Gedupeerden
Soulsistah liet een waslijst aan gedupeerden achter. De vastgoedontwikkelaar, architect, aannemer en adviseurs die bezig waren met de verbouwing van het paviljoen zeggen enkele tonnen te zijn misgelopen. Heineken heeft de huur van het paviljoen, meer dan een jaar lang een kleine 40.000 euro per maand, nooit ontvangen. En ook de 32 werknemers van de beachclub zijn niet betaald. Het bedrijf bleek zelfs kickbokser Rico Verhoeven te hebben opgelicht. Bij een wereldtitelgevecht prijkte het bedrijfslogo op zijn broek, maar van het beloofde sponsorgeld – 70.000 euro – ontving hij geen cent. Alles bij elkaar zou er nog 1,2 miljoen euro uitstaan. Mogelijk zullen schuldeisers zich nu, na de veroordeling van de eigenaren van Soulsistah in de strafzaak, melden bij de civiele rechter.