Veteranendag: vliegtuigen, medailles en veel militairen

De jaarlijkse Veteranendag trok dit jaar zo’n 90.000 mensen. Ze stonden langs de route van het defilé of bezochten activiteiten op het Malieveld.

Door

De dag begon op het Lange Voorhout waar tussen speciaal geplaatste tribunes ruim zestig veteranen van recente missies een onderscheiding kregen uit handen van koning Willem-Alexander. Onder hen waren ook militairen die recent zijn ingezet in Oekraïne om mogelijke oorlogsmisdaden te onderzoeken. De organisatie spreekt van een ‘succesvolle’ dag. “De sfeer op het Malieveld was goed. Veteranen ontmoetten er elkaar en burgers stapten de wereld van de veteranen binnen,” aldus Koos Sol, campagneleider van het Nationaal Comité Veteranendag.

Op de baileybrug op het Malieveld. | Foto's: Nederlandse Veteranendag

Op de baileybrug op het Malieveld. | Foto’s: Nederlandse Veteranendag

Minister-president Mark Rutte bedankte in zijn toespraak tijdens de opening van de dag Nederlandse militairen voor hun bijdrage aan vrede, vrijheid en veiligheid. Hij refereerde aan militairen die Oekraïense collega’s trainen en opleiden, ‘zodat zij het verschil kunnen maken in deze afschuwelijke oorlog die maar één uitkomst mag hebben: dat Oekraïne wint, dat jullie Oekraïense collega’s zullen slagen’.

De militaire voertuigen zijn altijd populair.

De militaire voertuigen zijn altijd populair.

Ook minister van defensie Kajsa Ollongren stond in haar toespraak bij de medaille-uitreiking stil bij de oorlog in Oekraïne. “Voor het tweede jaar op rij vieren we deze Veteranendag tegen de achtergrond van een verschrikkelijke, vernietigende oorlog in Europa. Een oorlog, waar velen van u in actieve dienst dagelijks mee bezig zijn. Van wapenleveringen tot de training van Oekraïense militairen. Van inzet op de oostflank tot cyberdreigingen hier in Nederland.”

Fly over en defilé

De belangrijkste activiteit was ook dit jaar het defilé. Aan het begin daarvan was er een fly over van historische en moderne toestellen, waaronder een Hercules-transportvliegtuig. De detachementen trokken langs de eretribune op de Kneuterdijk, waar de koning en premier Rutte stonden. Op het Malieveld kwamen de detachementen van het defilé voor het eerst over een baileybrug aan op het ‘Muziekplein’. Daar heette acteur Eric Corton iedereen welkom. Het Nationaal Comité Veteranendag eert op deze dag alle Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van