Wethouder ook niet blij met kappen van bomen
De trambaan op de Scheveningseweg moet worden vervangen en dat kost bomen. Dat vindt niemand leuk maar er is geen alternatief. Dat zegt wethouder Van Asten in reactie op de commotie die is ontstaan.
“Niemand op het stadhuis vindt het leuk dat er bomen omgehakt moeten worden op de Scheveningseweg. Het was een keuze die met pijn in het hart gemaakt is,” zegt wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) in een eerste uitgebreide reactie op de breed levende onvrede.
Volgens hem leidt het vervangen van de rails en hun fundering sowieso tot grote schade aan de bomen. “De keuze was dus: de rails vervangen of niet. Niet vervangen betekent dat lijn 1 niet meer over de Scheveningseweg kan rijden.”
Gevraagd naar het plan van de actiegroep SOS Den Haag voor een alternatieve fundering van de rails zegt Van Asten dat dat niet haalbaar was. “Het alternatief was gebaseerd op een nog nooit ergens toegepaste techniek waarover grote technische twijfels bestonden. De gemeenteraad heeft uiteindelijk met een ruime meerderheid gekozen voor de variant waarbij de sporen één meter opschuiven. We zorgen ervoor dat de wortels van de nieuwe bomen niet kunnen vergroeien met de fundering. Dus bij toekomstige railvervanging, over enkele decennia, kunnen de bomen blijven staan.”
Maar dat is een schrale troost voor de Hagenaars die nu zien hoe de operatie op de Scheveningseweg zich voltrekt. Er zijn al twee rechtszaken tegen de gemeente gevoerd.
Van Asten: “De rechter heeft de gemeente in het gelijk gesteld. Bij besturen hoort ook het nemen van moeilijke, soms impopulaire, besluiten. Dat is alleen te doen als je dit soort besluiten op zorgvuldige wijze neemt. Daar is hier sprake van, en ik voel mij hierin gesterkt door zowel de beslissing van de gemeenteraad als recentelijk de uitspraak van de rechter. Daarom is deze maand met het werk gestart en zijn er bomen gekapt.”
Van Asten verwijst verder naar de ‘denktank’ die meedacht. Ook die was in meerderheid voorstander van de nu gekozen aanpak.
Boszijde Scheveningseweg
Nu sinds maandag tramlijn 1 niet meer verder rijdt dan de Grote Kerk, heeft de aannemer de handen vrij op de Scheveningseweg. Nu worden daar en op het Carnegieplein de oude sporen en bovenleidingmasten weggehaald. De komende weken is de rij bomen aan de ‘boszijde’ aan de beurt. Dat zal vooral op het deel van de weg tussen de Ary van der Spuijweg en de Prof. B.M. Teldersweg tot verlies aan bomen leiden.
De woede en de verbijstering over het kappen van de bomen zijn nog steeds groot. Eind vorig week mengde choreograaf en ereburger van Den Haag Jiří Kylián zich in het debat. Op zijn Facebookpagina veroordeelt hij ‘deze verschrikkelijke beslissing’ van de gemeente. Het ontwerp van Huygens is, volgens hem, ‘nu vernietigd door onwetendheid en een gebrek aan fantasie’. Kylian beschuldigt de gemeente en de HTM van ‘onkunde, onverschilligheid en onverantwoordelijke acties’. ‘Jonge, briljante geesten’ zouden volgens hem een alternatief hebben kunnen bedenken voor ‘de simpele en primitieve vernietiging van honderden bomen’.
De gemeente mag het overgrote deel van 130 daartoe aangewezen bomen op Scheveningseweg kappen. Maar de bestuursrechter beschermt vooralsnog negen ‘bijzondere bomen’.
Meeste bomen mogen gekapt