Troonrede in Koninklijke Schouwburg: afsluitingen en omleidingen op Prinsjesdag

In verband met Prinsjesdag is op dinsdag 20 september een deel van de binnenstad afgesloten voor automobilisten, fietsers en openbaar vervoer.

Door

Het gaat om de wegen waar de Glazen Koets overheen rijdt en een klein gebied daaromheen. Koning Willem-Alexander leest dit jaar de troonrede voor in de Koninklijke Schouwburg (KS) in plaats van in de Ridderzaal in verband met de verbouwing van het Binnenhof. Eerder was de Grote Kerk het alternatief op Prinsjesdag, maar vanwege werkzaamheden in de Torenstraat (vervanging tramrails voor lijn 17) is er dit jaar voor de KS gekozen.

Dat betekent dat de rijroute van de koets vanaf Paleis Noordeinde via de Heulstraat, de Kneuterdijk, het Lange Voorhout en het Korte Voorhout naar de Koninklijke Schouwburg loopt. Het deel van de route van de koets tussen de Koninklijke Stallen en het Tournooiveld gaat dinsdag om 10.30 uur dicht. Het deel van de route tussen het Tournooiveld en de Bosbrug sluit om 06.00 uur. De rijbanen op het Lange Voorhout gaan maandag 19 september om 12.00 uur al dicht voor automobilisten. Voetgangers kunnen binnen de route van de Glazen Koets niet oversteken, omdat deze aan beide kanten van de weg is afgezet met hekken. Tot dinsdag 11.30 uur zijn er wel enkele oversteekplaatsen beschikbaar. Op 20 september is het van middernacht tot 16.00 uur verboden om fietsen of bromfietsen langs de route te parkeren.

Het vertrek van de koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg is om 13.00 uur. Rond 13:50 uur gaat de koning weer met de Glazen Koets terug naar Paleis Noordeinde, waar om 14.00 uur de traditionele balkonscène plaatsheeft. De afsluitingen en omleidingen duren tot 16.30 uur.

Tram en bus op Prinsjesdag

Prinsjesdag heeft ook invloed op de dienstregeling van de HTM. De tramlijnen 1, 15, 16 en 17 en de buslijnen 22, 24 en 28 rijden vanaf het begin van dinsdagochtend tot en met 16.30 uur een andere route dan gebruikelijk. Zo rijdt lijn 1 (Delft – Scheveningen) vanaf Delft tot station Hollands Spoor (HS) de eigen route. Vervolgens gaat de tram via de Bierkade, de Kalvermarkt, het Centraal Station (CS) en de route van lijn 9 (langs de Raamweg) naar Scheveningen.

Tram 15 (Nootdorp – CS) rijdt vanaf Hollands Spoor via het Rijswijkseplein en het Weteringplein naar het Centraal Station. Lijnen 16 en 17 rijden via de Schedeldoekshaven, waar ook een tijdelijke halte komt. De buslijnen 22, 24 en 28 stoppen niet bij de haltes Nieuwe Haven, Centrum, Kneuterdijk en Mauritskade. De HTM adviseert busreizigers om gebruik te maken van de trams, of om op te stappen bij de halte Javastraat.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van