Tramhaltes Stationsplein tot eind december dicht

Station Hollands Spoor is het komende halfjaar niet bereikbaar met het stadsvervoer. Trams en bussen worden omgeleid.

Door

Det is een fikse aderlating voor het openbaar vervoer in Den Haag. De tram- en bushaltes aan zowel de voor- als achterzijden van station Hollands Spoor (HS) gaan vanaf zaterdag 1 juli dicht. De herinrichting van het Stationsplein begint komend weekend en dit heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van het treinstation. Zo rijden maar liefst zeven tramlijnen en twee buslijnen een andere route. Tram 1, 9, 11, 12, 15, 16 en 17 en bus 18 en 26 stoppen tot eind december niet meer bij het station.

Er komen twee vervangende haltes: één op het Leeghwaterplein, tegenover de ingang van de Haagse Hogeschool, en één in de Waldorpstraat, op de hoek met het Rijswijkseplein. Vanaf beide haltes is het tussen de vijf en tien minuten lopen naar de ingang van het station.

Lijn 11 en 12 hebben station HS als eindpunt. Voor lijn 11 verschuift dit naar het Leeghwaterplein. Deze lijn rijdt met de nieuwe stadstram, die over besturing aan beide zijden beschikt. Lijn 11 kan dus vanaf het tijdelijke eindpunt de route terug naar Scheveningen Haven rijden. Voor lijn 12 is dit een lastiger verhaal, omdat hier nog de oude rood-beige stadstrams rijden. Deze hebben enkelzijdige besturing en kunnen dus niet zomaar omkeren. Lijn 12 rijdt daarom de komende maanden vanaf het Leeghwaterplein verder naar het Laakkwartier en via het Rijswijkseplein en het Weteringplein naar het Centraal Station (CS). Vervolgens rijdt lijn 12 in de binnenstad een rondje (via de Kalvermarkt, het Spui en de Schedeldoekshaven terug naar het Centraal Station) en kan deze dezelfde route terugrijden. Voor de overige tram- en buslijnen vervalt de doorgaande route over het Stationsplein. De omleidingen lopen door het Laakkwartier.

Het Stationsplein krijgt de komende maanden een andere uitstraling. Het wordt één geheel met de recent vernieuwde Stationsweg. Verder verdwijnen de vijf haltes die nu verspreid over het plein liggen. Er komen twee eilandperrons, met veel zitruimte en actuele reisinfo, voor in de plaats. Ook worden de tramrails vervangen. De werkzaamheden duren tot en met zondag 17 december.

Kerkplein
Ook op het Kerkplein beginnen 1 juli werkzaamheden. Het plein rond de Grote Kerk krijgt een nieuwe bestrating en tramsporen. Dit heeft gevolgen voor lijn 16. Deze wordt tussen 8 en 21 juli omgeleid via de route van lijn 1 (over de Scheveningseweg naar het Statenkwartier) en rijdt dan niet tussen het Statenplein en de Gravenstraat.

Meer informatie: www.htm.nl

De gewijzigde routes in kaart. | Illustratie: HTM

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van