Rustenburg-Oostbroek in verzet tegen uitbreiding betaald parkeren
Gewijzigde tijden voor betaald parkeren stuiten op grote weerstand in Rustenburg-Oostbroek. Bewoners menen dat het beleid meer problemen oplevert dan oplost. Vanavond gaan wethouder en bewoners in gesprek met elkaar.
“Je bent niet met de auto, hoop ik?” Het is maandag, even na zessen, als Trudy van der Horst de deur opent van haar woning in Rustenburg-Oostbroek. Ze wijst naar beneden, de overvolle straat in. “Een parkeerplek zul je hier niet snel vinden.”
Van der Horst startte samen met haar buren Tanja van der Valk-Partal en Yvette Gosses een petitie tegen de nieuwe tijden voor betaald parkeren in Rustenburg-Oostbroek, een wijk in het stadsdeel Escamp. Sinds 1 februari geldt dagelijks tussen 09.00 uur en middernacht een parkeertarief van 2,60 euro per uur, waar dit voorheen alleen gold tussen 18.00 uur en middernacht. De gewijzigde venstertijden, die nog niet worden gehandhaafd, komen voort uit de Parkeerstrategie Den Haag 2021-2030, waarmee de gemeente de parkeeroverlast in de stad wil verminderen.
Busjes eruit
In Rustenburg-Oostbroek is nauwelijks parkeerplek en zorgen vooral de vele bestelbusjes voor hinder. “Sommige ondernemers hebben er wel vier of vijf op hun naam staan,” weet Van der Valk-Partal. “Door het schots en scheef parkeren kunnen kinderwagens er niet langs en kunnen we niet bij de afvalcontainers,” zegt Gosses. Maar de nieuwe venstertijden lossen niets op, menen de bewoners, omdat er overdag volgens hen wel genoeg ruimte is. Ze vrezen dat door de nieuwe venstertijden winkeliers klandizie verliezen, mensen zonder vergunning genoodzaakt zijn er een aan te schaffen en eenzame ouderen minder bezoek krijgen.
In de communicatie met bewoners zijn inderdaad fouten gemaakt
Extra parkeerplekken vinden, is lastig gezien de schaarse ruimte in de wijk. Voor de drie buurvrouwen ligt de oplossing voor de hand: de vele bedrijfsbusjes eruit en een maximumaantal vergunningen per adres. De gemeente is inmiddels gestopt met het onbeperkt verlenen van parkeervergunningen aan bewoners, maar kan voorlopig nog weinig doen aan het grote aantal bestaande vergunningen.
“Er zijn bijvoorbeeld mensen die op een woonadres staan ingeschreven, maar niet bij de Basisregistratie Personen,” legt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) uit. “In het huidige, verouderde systeem kunnen we dat soort dingen niet controleren en kunnen we dus niet zien of diegene echt recht heeft op een vergunning.” Met het nieuwe systeem, dat in de loop van volgend jaar ingevoerd wordt, kan dat wel. “Dat gaat een hoop schelen.”
Geen inspraak
Misschien nog groter dan de ontevredenheid over de nieuwe venstertijden is die over de communicatie met de gemeente. “We moesten hier in de krant en op Facebook over lezen,” zegt Van der Valk-Partal. “Waarom zijn we niet eerder geïnformeerd?”
Kapteijns stelde onlangs in de raadsvergadering dat er ‘doorlopend overleg’ is geweest over het nieuwe parkeerbeleid met de Bewonersorganisatie Rustenburg Oostbroek (BORO). Marco Mattheijer, lid van BORO, kan zich niet vinden in die lezing. “We zijn het afgelopen jaar bij een aantal bijeenkomsten geweest, maar daar was geen inspraak, we konden niet meepraten. Het was meer dat ze ons vertelden: ‘Zo gaan we het doen.’
De huidige plannen spekken alleen maar de gemeentekas
Kapteijns erkent dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie met bewoners. “Ik heb deze portefeuille pas vier maanden, maar het klopt dat er gedurende het hele proces geen inspraak is geweest. We hebben duidelijk onvoldoende beseft dat dit voor mensen een grote verandering is. We hebben alle vergunninghouders tijdig geïnformeerd, maar de rest van de wijk vrij laat. Dat hadden we beter moeten doen.”
‘Open vizier’
De bewoners van Rustenburg-Oostbroek zijn niet de enigen die ontevreden zijn over het gemeentelijk parkeerbeleid. In stadsdeel Laak stond dezelfde uitbreiding van de venstertijden in de steigers. Na gesprekken met bewoners is invoering van het nieuwe parkeerbeleid daar tot nader order uitgesteld.
Vanavond komt wethouder Kapteijns naar Rustenburg-Oostbroek voor een gesprek. Kapteijns gaat ‘met open vizier’ luisteren naar de zorgen en klachten van bewoners. “Die input neem ik mee voor de heroverweging.” Tot er duidelijkheid is, gaat de gemeente niet handhaven in de wijk. Moties in de gemeenteraad om het betaald parkeren geheel terug te draaien (Hart voor Den Haag) of de venstertijden niet uit te breiden (Denk), haalden het niet.
De gemeente moet eerst met bewoners om tafel en dan pas iets doen
“We zien echt dat er ook overdag in bepaalde straten een hoge parkeerdruk is,” aldus Kapteijns. “De uitgebreide venstertijden zijn geen ‘silver bullet’, maar kunnen wel bijdragen aan de oplossing. De mensen die hiertegen zijn, zullen zelf een auto hebben en zijn in het gesprek hierover het meest vocaal. Maar meer dan de helft van de mensen in de wijk heeft geen auto. Ook voor hen ben ik wethouder.”
Het belangrijkste van de bijeenkomst is dat bewoners nu eindelijk zelf hun verhaal kunnen doen in een direct gesprek met de wethouder, vindt Mattheijer. “Als meer dan de helft voor stemt, moet het gewoon doorgaan. Maar zo niet, dan moet de gemeente terug naar de tekentafel.” Van der Horst vult aan: “De gemeente moet eerst met bewoners om tafel en dan pas iets doen. Ook om de sfeer en de verhoudingen tussen gemeente en inwoners te verbeteren.” Gosses: “We willen het parkeerprobleem oplossen, net als de gemeente. Maar de huidige plannen spekken alleen de gemeentekas.”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.