Reizen met bus en tram volgend jaar fors duurder

Het reizen met bus en tram in Den Haag wordt vanaf 1 januari 2023 veel duurder. De prijs van een ov-kaartje stijgt met ruim 7 procent.

Door

Reizigers die gebruikmaken van bus en tram van de HTM (en van streekvervoerder EBS) betalen vanaf volgend jaar 18,7 eurocent per kilometer. Dat is nu nog 17,4 eurocent. Ook het instaptarief gaat omhoog, van 1,01 euro naar 1,08 euro. Dit is het bedrag dat sowieso wordt afgeschreven bij een incheck, ongeacht de reisafstand.

De verhoging van de ov-tarieven kent meerdere oorzaken. Zo rekenen vervoerders de stijgende energie- en brandstofkosten door in de prijs. Ook liggen de loonkosten hoger dan vorig jaar. Door de inflatie moet de HTM voor het personeel de koopkracht ‘repareren’. Ten slotte zorgt de invoering van het nieuwe ‘OV-paysysteem’ (inchecken met bankpas, creditcard of smartphone) voor extra kosten. Ook dit wordt doorberekend aan de reiziger.

“We realiseren ons dat de prijsstijging van betekenis is voor onze reizigers, en voor de een meer dan voor de ander. Dit betreuren wij,” vertelt Pieter Varekamp, bestuurder bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de opdrachtgever van het ov in de regio.

Om te zorgen dat het ov toch toegankelijk blijft voor een breed publiek, kijkt de HTM, net als andere vervoerders en reizigersorganisatie Rover, naar het kabinet. De vervoerder verzoekt het rijk om het btw-tarief op reizen met het openbaar vervoer te verlagen van 9 naar 0 procent. ‘Dit is een eenvoudige maar effectieve maatregel die het gebruik van het ov voor iedereen kan stimuleren,’ aldus de HTM. De metropoolregio geeft aan hiervoor te gaan lobbyen bij het rijk.

Kinderkaartje in bus en tram

Overigens dalen de kosten van een kinderkaartje in de bus en tram van de HTM in 2023 wél, van 1,50 euro naar 1,00 euro. Daarmee wil de vervoerder (groot)ouders met (klein)kinderen stimuleren om tijdens een dagje uit de bus of de tram te pakken.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van