Proef met ‘wisselroute’ lijn 20 in Benoordenhout start in oktober

Er gaan vanaf 12 oktober meer bussen rijden van het Centraal Station naar de Wassenaarseweg en de Van Alkemadelaan in het Benoordenhout. Dit heeft wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) laten weten.

Door

De gemeente en de HTM voeren een proef uit waarbij lijn 20 (Centraal Station – Duinzigt) volgens twee verschillende routes naar het eindpunt aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan gaat rijden. Het aantal bussen dat gebruikmaakt van het huidige traject via de Jozef Israëlslaan, de Oostduinlaan, de Ruychrocklaan en de Van Hogenhoucklaan wordt gehalveerd.

De andere helft gaat een alternatieve route rijden. Deze leidt vanaf de Jozef Israëlslaan via de Wassenaarseweg en de Van Alkemadelaan naar het eindpunt in Duinzigt. Bij ziekenhuis Bronovo komen beide trajecten weer samen. De bus gaat de routes om en om rijden. Het is de bedoeling dat de bussen die volgens het alternatieve traject gaan rijden een apart lijnnummer krijgen: bus 30.

Experiment lijn 20 en lijn 30

Het experiment met de wisselroute wordt uitgevoerd naar aanleiding van een motie van de VVD. De partij wil hiermee de bereikbaarheid met het openbaar vervoer in het Benoordenhout verbeteren. Deze staat al bijna twee jaar ter discussie sinds lijn 18 (Rijswijk – Clingendael) eind 2018 werd opgeheven.

De HTM en de metropoolregio (opdrachtgever van het ov in de regio) haalden deze lijn uit de dienstregeling, omdat een volwaardige bus naar Clingendael ‘onrendabel’ is. Sindsdien is het buurtje rond de Van Hoytemastraat alleen nog via spitsbus 29 verbonden met de binnenstad. Het gebied rond Clingendael heeft helemaal geen stadsvervoer meer. De wijkvereniging en reizigersvereniging Rover maken zich daarom al lange tijd sterk voor een goed alternatief.

Voor- en nadelen

“Het plan heeft voor- en nadelen,” stelt Arnold van der Heijden, voorzitter van de Haagse tak van reizigersvereniging Rover. “Reizigers naar de Oostduinlaan en de Ruychrocklaan verliezen de helft van hun buslijnen. Dit betekent dat er overdag één keer per halfuur een bus komt in plaats van elk kwartier. En in de avonduren daalt het aantal van één per dertig minuten naar één per uur. Dat scheelt een slok op een borrel. Maar daar staat tegenover dat eindelijk weer een reguliere bus over de Wassenaarseweg gaat rijden (met dezelfde frequenties, red.). Ik ben benieuwd naar de resultaten. Pas als we zien hoe de bezetting van beide opties is, kunnen we iets zinnigs zeggen.”

 

Er gaat eindelijk weer een reguliere bus over de Wassenaarseweg rijden. Ik ben benieuwd naar de resultaten.
Arnold van der Heijden (Rover)

 

De proef met lijn 20 en 30 duurt tot en met de tweede week van januari 2021. Dan gaan de gemeente, de metropoolregio en de HTM ‘bezien wat de effecten zijn’, zo stelt wethouder Van Asten in een brief aan de gemeenteraad. Wanneer de bezetting van de alternatieve bus goed is, wordt deze hoogstwaarschijnlijk vast opgenomen in de HTM-dienstregeling.

Tweede motie

Verder had de VVD ook het plan ingediend om een bus op afroep in Clingendael te installeren. Het wijkje rond het landgoed zit sinds het opheffen van lijn 18 zonder ov-verbinding met de binnenstad. De proef met lijn 30 brengt hier ook geen verandering in, omdat deze route over de Van Alkemadelaan gaat.

Een ‘vlinderbus’ is volgens de politieke partij wél een alternatief, maar de metropoolregio heeft daar vooralsnog geen gehoor aan gegeven. “Jammer,” stelt Van der Heijden. “Wat mij betreft is de volgende stap dat er een bus op afroep in Clingendael komt.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van