Overdekte en bewaakte fietsenstalling Korte Poten geopend

Er is een nieuwe, overdekte fietsenstalling in de Haagse binnenstad. Deze week opende aan de Korte Poten 27 een openbare stalling waar plek is voor zo’n 250 rijwielen.

Door

De bewaakte stalling aan de Korte Poten ligt halverwege het Plein en de Herengracht. De tijdelijke openluchtstalling op het Plein, tegenover Sociëteit De Witte, is nu dicht.

Met de nieuwe, overdekte stalling hoopt het stadsbestuur het Plein en de directe omgeving te ontlasten van willekeurig geparkeerde fietsen. Ook wil wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) hiermee het fietsgebruik in de stad stimuleren. ‘Goede stallingsfaciliteiten dragen eraan bij dat meer mensen hun fiets gebruiken. Wie zijn fiets veilig kan stallen, is geneigd om vaker de fiets te pakken,’ schrijft hij in een toelichting.

Het beheer van de nieuwe stalling aan de Korte Poten is in handen van het bedrijf Biesieklette. Parkeren is er de eerste dag gratis. Na 24 uur kost het 50 cent. Daarna loopt het bedrag per dag met 2,50 euro op. Er is ook een oplaadpunt voor e-bikes.

Korte Poten 27

Het in 1902 gebouwde pand aan de Korte Poten 27 staat op de gemeentelijke monumentenlijst. De gedecoreerde bakstenen voorgevel is ontworpen in neorenaissancestijl, gecombineerd met ornamenten in de stijl van art nouveau. Deze combinatie in één gevelontwerp maakt het pand van ‘architectuurhistorische waarde’, zo stelt Monumentenzorg Den Haag.

Deze schrijft verder op de eigen website: ‘Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Korte Poten vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw heeft ondergaan, van eenvoudige bedrijvenbuurt tot een voor die tijd mondaine winkelstraat.’ Tot voor kort zat er een woonwinkel in dit gebouw.

Fietsenstalling Denneweg en Noordeinde

Korte Poten 27 is niet het eerste adres waar een woon- of winkelpand wordt omgetoverd tot fietsenstalling. Dit gebeurde eerder op onder meer de Denneweg en het Noordeinde.

Meer informatie: www.biesieklette.nl/stallingen/plein

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van