NS-test: met bankpas betalen tussen Den Haag en Leiden

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zoeken testpersonen die tussen Den Haag en Leiden tijdelijk met hun pinpas of creditcard willen betalen in plaats van met hun ov-chipkaart.

Door

Op zaterdag 19 januari start de NS een proef waarmee treinreizigers op dit traject kunnen in- en uitchecken met hun eigen contactloze betaalkaart. Deze test duurt tot medio juli. Volgens NS-woordvoerder Hessel Koster is betalen van een ov-reis met bankpas ‘logisch en makkelijk’. “Reizigers hoeven geen aparte chipkaart aan te schaffen en vooraf geen saldo te laden of een kaartje te kopen. Ze checken gewoon met hun betaalkaart in en uit zoals zij gewend zijn. Gemaakte reiskosten worden ’s nachts verwerkt na de reisdag en afgeschreven via de eigen bank.”

Voor de proef krijgen de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor, Laan van NOI, Mariahoeve, Voorschoten, De Vink en Leiden Centraal vanaf 19 januari één (nieuw) poortje. Hier kunnen de testreizigers met hun betaalkaart in- en uitchecken. “Deze poortjes zijn herkenbaar aan het ‘contactloos betalen’-logo.”

De NS zoekt nu personen die regelmatig met de trein reizen tussen Den Haag en Leiden, maar daarvoor geen abonnement, trajectkaart of kortingsproduct gebruiken. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf deze week inschrijven via www.ns.nl/betaalkaart.

 

Reizigers hoeven geen aparte chipkaart aan te schaffen en vooraf geen saldo te laden of een kaartje te kopen.
Hessel Koster (Nederlandse Spoorwegen)

 

Deelname is mogelijk voor reizigers die beschikken over een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA. Alle testpersonen moeten tweede klas en tegen het volle tarief reizen. Via een speciale app krijgen zij inzicht in de reiskosten.

Ingrijpende aanpassingen

De test tussen Den Haag en Leiden is de eerste stap naar landelijke invoering van het reizen met de betaalkaart. Hiervoor zijn volgens de NS echter wel dure en ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven én banken. Op het traject Den Haag-Leiden wordt de nieuwe techniek voor het eerst getest. Deze ervaringen van de testreizigers worden gebruikt om mogelijke verbeteringen door te voeren.

In 2018 testte de NS ook al het reizen met een ov-chipkaart op de mobiele telefoon. Dit werd geen succes. Dat systeem bleek ongeschikt.

Standaardportret
Bekijk meer van