Maat is vol na ernstig ongeluk Benoordenhoutseweg
Een ernstig ongeluk op de Benoordenhoutseweg leidt tot ontzetting en woede bij omwonenden en gemeenteraadsleden. Al jaren dringen zij aan op maatregelen.
Dinsdagmorgen 7 september, kwart over acht. Een vader en zijn 9-jarige dochtertje komen op de fiets uit het Haagse Bos, bij het zebrapad over de Benoordenhoutseweg ter hoogte van de Laan van Clingendael. Ze zijn op weg naar school. Ze krijgen groen licht en het kind fietst als eerste de weg op. Plotseling duikt er uit de richting van Wassenaar een bestelwagen op met Servische nummerplaten. Het meisje wordt voor de ogen van haar vader geschept en raakt zwaargewond. De hulpdiensten zijn snel te plaatse. Het kind wordt met spoed overgebracht naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Ze verkeert intussen niet meer in levensgevaar.
De samenvatting van de toedracht is gebaseerd op Facebook-posts van de vader, die verder geen commentaar wil geven. Het is dus niet officieel vastgesteld of de bestuurder van de bestelauto door rood reed. Wel heeft de politie op de plaats van het ongeval een man aangehouden. Over hem zijn geen nadere mededelingen gedaan, maar vermoedelijk gaat het om de bestuurder. Naar de toedracht van het ongeluk wordt nog onderzoek gedaan. Een getuige vertelde deze krant dat zij heeft gezien dat de auto door rood reed.
Furieus
Olivier van der Post, die vlak bij de oversteekplaats woont, zegt ‘furieus’ te zijn en zich ‘machteloos’ te voelen. “Al jaren dringen wij aan op maatregelen en nu worden we door de realiteit ingehaald.” Hij was vlak na het ongeluk ter plaatse. Bij de oversteekplaats legt hij uit wat het probleem is. “De Benoordenhoutseweg is met zijn zes rijbanen plus een ventweg waar je 50 kilometer per uur mag veel te druk. En er wordt vaak te hard gereden. Dat maakt dat oversteken hier gevaarlijk is.”
We zijn ingehaald door de realiteit. Ik ben furieus.
Technisch gezien is er sprake van een uitzonderlijke regeling. Wie wil oversteken, moet ‘groen aanvragen’ door op de knop te drukken. Maar het is niet zeker dat je dan in één keer kunt doorlopen. Soms moet op de vluchtheuvel halverwege worden gewacht en opnieuw worden gedrukt. Dat hangt af van de verkeerssituatie. Daar staan wachten met het langsrazend verkeer om je heen is volgens de omwonenden ook gevaarlijk, al staan er hekjes.
Van der Post stuurt later een reeks mails met bijlagen door waaruit inderdaad blijkt dat de buurt al jaren met de gemeente aan het touwtrekken is. “De gemeente schreef in 2011 in de ‘Nota Mobiliteit’ zelf dat de Benoordenhoutseweg een functie heeft ‘als regionale toegangsweg voor verkeer vanaf de N44 naar het stadscentrum’. Tevens constateerde zij dat de ‘oversteekbaarheid’ en de overschrijding van de maximumsnelheid ‘aandachtspunten’ waren. Maar er is niets aan gedaan.”
Benoordenhoutseweg
Eerder was gedacht dat de opening van de N14 (Verlengde Landscheidingsweg) in 2003 de druk op de Benoordenhoutseweg zou doen afnemen. “Daar is dus niets van terecht gekomen,” zegt Van der Post.
[Tekst gaat verder na afbeelding.]
“De vrachtwagenchauffeurs gebruiken liever de Benoordenhoutseweg en de Utrechtsebaan dan de N14. En de N14 is recent nog minder populair geworden door al het verkeer dat naar de Mall of The Netherlands wil en voor opstoppingen zorgt. De Benoordenhoutseweg wordt gebruikt als een soort randweg, met alle gevolgen van dien voor de veiligheid. En voor het milieu. Wat denk je van het lawaai en de neerslag van stikstof in het Haagse Bos?”
En inderdaad: in het halfuur dat we ter plekke zijn, passeren in beide richtingen zeker twintig zware vrachtwagens. Wat ook opvalt, is dat personenauto’s vaak hard tot zeer hard rijden. Het lawaai van met vol gas optrekkende wagens bij de oversteekplaats is soms zo sterk, dat een gesprek voeren onmogelijk is.
‘Doe iets!’
Gemeenteraadslid Richard de Mos (Hart voor Den Haag) kan zich de woede van Van der Post en de zijnen goed voorstellen. Hij stelde in november 2017 al vragen aan het college van B en W over de verkeerssituatie ter plekke. “De bewoners zeiden eerder al: het is wachten op de klap. Maar wethouder Robert van Asten (D66, verkeer, red.) deed niets. Ik zeg nu: doe iets! Al is het maar het plaatsen van zo’n bord dat de gereden snelheid aangeeft.”
De verkeersveiligheid op de Benoordenhoutseweg kan en moet beter.
Het college van B en W antwoordde De Mos destijds dat ‘de verkeerslichten niet worden aangepast’. Om de doorstroming van het verkeer op deze doorgaande weg zo min mogelijk te belemmeren wordt getracht om ‘verliestijd of wachttijd voor autoverkeer’ zo veel mogelijk te voorkomen.
Maar dat was niet het enige. Het aanvullende verzoek van De Mos luidde om op zijn minst ‘maatregelen’ te nemen om het veelvuldig overschrijden van de maximumsnelheid (50 kilometer per uur) aan banden te leggen. Ook daar kreeg hij nul op het rekest. ‘[D]e Benoordenhoutseweg is een hoofdroute voor hulp- en nooddiensten, waardoor er geen vertragende maatregelen zoals drempels geplaatst mogen worden,’ aldus het college.
Maat vol
Ook voor de VVD is de maat nu vol. “De verkeersveiligheid op de Benoordenhoutseweg kan en moet beter,” zegt raadslid Det Regts. Samen met haar collega Remco de Vos heeft ook zij schriftelijke vragen gesteld. Zij zijn voorstander van ‘snelle acties die op korte termijn de verkeersveiligheid verbeteren’. De raadsleden roepen B en W op snel zelf ter plekke te gaan kijken ‘om met de bewoners te spreken over de verkeersveiligheid’. De Mos voegt daar nog nieuwe vragen aan toe. Hij vraagt B en W bij politie en justitie aan te dringen op meer handhaving en het plaatsen van een flitspaal. “De gemeente gaat daar niet over, maar de wethouder kan natuurlijk wel van zich laten horen.”
In reactie op het ongeluk en de kritiek is er nu toch enige beweging op het stadhuis. Een woordvoerder: ‘Wethouder Van Asten gaat volgende week in gesprek met de omwonenden. Ook wordt gekeken of er op korte termijn kleinere maatregelen mogelijk zijn om de snelheid van het verkeer omlaag te brengen.’
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 16 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.